Ouders sturen driejarige jongen naar school in meisjeskleren
In Engeland ligt een koppel onder vuur nadat hun driejarige pleegzoon in een meisjesuniform op school verscheen. De ouders worden verdacht van manipulatie van jonge kinderen. Eerder onderging ook hun biologische zoon op zevenjarige leeftijd een geslachtsoperatie.
Een Engels koppel van middelbare leeftijd kwam in het vizier van de maatschappelijke werkers van het graafschap Lancashire nadat ze hun driejarig pleegzoontje in meisjeskleren naar school hadden gestuurd. In het gezin, dat bestaat uit twee biologische en drie pleegkinderen, onderging hun jongste biologische zoon eerder al een geslachtsoperatie toen hij amper zeven jaar was en worstelde er nog een ander pleegkind met zijn genderidentiteit.
Voor de rechter
De maatschappelijke werkers vreesden dat er manipulatie in het spel was en dat de ouders hun kinderen aanmoedigden om te kiezen voor een geslachtsverandering. De rechtbank opende een onderzoek, maar rechter Justice Williams verklaart de verdenking ongegrond: "Al het bewijs wijst erop dat CP en TP goede ouders zijn."
Een van de belangrijkste stemmen in het onderzoek was gender-experte Vickie Pasterski die concludeerde dat genderdysforie (geslachtsidentiteitsstoornis) niet te wijten is aan het gedrag van de ouders, maar aan biologische grondredenen. Klinisch psychologe Bernadette Wren is het hier niet mee eens. Zij schreef in een van haar artikels dat "jongere gender-atypische kinderen gemakkelijk worden beïnvloed door hoe de ouders over gender denken." Rechter Williams besloot Pasterski te volgen en oordeelde dat de kinderen geen significante emotionele schade werd berokkend.
Transgender zoon ongelukkig
Hun jongste zoon R onderging op zevenjarige leeftijd een geslachtsoperatie van jongen naar meisje. De ouders ondernamen onmiddellijk juridische stappen om de geslachtswijziging goed te laten keuren en de nieuwe meisjesnaam te laten vastleggen. Maar de inmiddels dertienjarige R bleef zich ongelukkig voelen na de ingreep. Zo vertrouwde ze een schoolmedewerker toe dat ze niet meer zou willen leven.