Ouders vinden schoolpremie te laag

Ouders die kinderbijslag ontvangen krijgen vandaag de schoolpremie op hun rekening gestort. Een welgekomen duwtje in de rug, al mag het volgens 87% van de Belgen heel wat meer zijn.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Waarover gaat het?

Bij de start van het nieuwe schooljaar wordt elk jaar een extraatje uitbetaald, bovenop het kindergeld. Dat bedrag varieert van 20 tot 110,42 euro, afhankelijk van het verschil tussen gewone en verhoogde kinderbijslag en van de leeftijd van het kind.

Waarvoor wordt dat geld gebruikt?

Uit een bevraging bij 16.479 ouders concludeert de Vereniging van Private Kinderbijslagfondsen dat 83<UN>% er ook effectief de schoolkosten mee betaalt. In Vlaanderen gaat het om 78<UN>%, terwijl de Brusselaars (89<UN>%) en de Walen (90<UN>%) het geld nog meer gebruiken waarvoor het is bedoeld. Voor het overige wordt de premie vooral opgenomen in het gezinsbudget. Slechts een minderheid van de Belgen gaat ermee op vakantie (2<UN>%) of op gezinsuitstap (4<UN>%).

Is het bedrag voldoende?

Volgens 87<UN>% van de Belgen mag het veel hoger liggen. Het gros van de ouders wil bovendien dat het bedrag varieert naargelang de leeftijd van het kind (bv. een student vereist meer dan een kleuter), de gezinssituatie (bv. alleenstaanden of wezen) en het inkomen van de ouders.