'Oudste brood ooit' doet wetenschappers de wenkbrauwen fronsen
Wat de wetenschappers vonden, waren enkele verbrande kruimels aan een openluchthaard in Jordanië. Na onderzoek bleken deze stukje brood meer dan veertienduizend jaar oud te zijn. Dat is ongeveer vierduizend jaar ouder dan de eerste sporen die we van landbouw terugvonden.
Opmerkelijk
Tot voor deze ontdekking waren historici en archeologen het er unaniem over eens: eerst was er landbouw, waardoor we granen konden telen, en nadien pas verwerkte producten zoals brood. Door deze nieuwe vondst wordt dat beeld nu helemaal op z'n kop gezet.
"De aanwezigheid van brood op een plek zo oud als deze is opmerkelijk", vertelt Amaia Arranz-Otaegui van de universiteit van Kopenhagen. "Door deze ontdekking vragen we ons nu af of broodproductie iets te maken heeft met het ontstaan van de landbouw." Vroeger dachten onderzoekers net het omgekeerde: of landbouw iets met het ontstaan van brood te maken had.
Pitabrood
Het recent ontdekte broodje uit Jordanië is gemaakt met een mix van wilde granen die mensen toen in de natuur verzamelden. Volgens de onderzoekers lijkt het brood het meest op hedendaags pitabrood. Het vorige record van 'oudste brood ter wereld' stond op naam van enkele kruimels uit een negenduizend jaar oude site in Turkije.