Oudste kaas ter wereld gevonden op de borst van een 3500 jaar oude mummie

door
Roald
Leestijd 1 min.

Er is niets zo goed als een lekkere, oude kaas. Maar zelfs de meest avontuurlijke kaaskenners zullen twee keer nadenken voor ze van de oudste kaas ter wereld proeven. De kaas werd gevonden in een Chinese tombe op de borstkas van een  mummie. De kaas en de mummie zouden 3500 jaar oud zijn.

Zuivelproducten zoals kaas staan niet bekend om hun lange houdbaarheidsdatum dus het is op zijn minst verrassend te noemen dat deze kaas het zo lang heeft uitgehouden. De condities in de tombe waren blijkbaar perfect voor het houden van kaas. Het volk dat er woonde had de gewoonte om hun doden te begraven in houten boten gewikkeld in koeienhuiden. Dat deden ze zo goed dat er een soort vacuüm gecreëerd werd waardoor de kaas nog steeds niet vervallen is.

De ontdekking van de kaas is niet alleen om wille van zijn leeftijd belangrijk, maar werpt ook een ander licht op de manier waarop er toen kaas gemaakt werd. Een analyse toonde aan dat de kaas was gemaakt met behulp van een mix van bacteriën en gist. Dat creëerde iets dat we kunnen vergelijken met cottage cheese, dat is ook lactose-vrij. Wetenschappers hadden al bewijs dat er 7000 jaar geleden kaas werd gemaakt, maar er werd aangenomen dat daar niets meer van overblijft.