Peeters broedt op sancties bij leeftijdsdiscriminatie
Vijftigplussers zijn niet mee met de technologie en jongeren zijn te lui om te werken. Er zijn nog heel wat vooroordelen waar deze leeftijdsgroepen tegen moeten opboksen, merkt Unia. Zo opende het centrum dit jaar al 74 dossiers, tegenover 45 vorig jaar. Vooral oudere werknemers trekken aan het kortste eind. Bijna zes op de tien van de tot nu toe geopende dossiers gaan over 45-plussers, zegt Els Keytsman, directeur van Unia, maar ook jongeren signaleren mogelijke discriminatie. "Dan gaat het voornamelijk over vacatures met leeftijdsbeperkingen waardoor iemand van 26 al uit de boot valt."
"Maak alsjeblieft van een mug geen olifant", reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Voor de ondernemersorganisatie staat het aantal klachten totaal niet in verhouding tot de steeds stijgende werkgelegenheidsgraad bij oudere werknemers.
Kris Peeters vindt de cijfers wel zorgwekkend. "De werkzaamheidsgraad van oudere werknemers is de laatste jaren inderdaad sterk gestegen. Dat is een belangrijke en positieve evolutie, net als het feit dat oudere werknemers vaker zelf op zoek gaan naar een job", zegt hij. "Daarom wil ik samen met de werkgeversorganisaties en sociale partners bekijken hoe we deze specifieke vorm van arbeidsdiscriminatie kunnen aanpakken. Het gaat niet op dat we oudere mensen aanmoedigen om zelf werk te zoeken, of hun job te behouden, terwijl ze tegelijk afgeremd worden." Hoe de minister dat concreet wil aanpakken, is niet duidelijk. Hij wil wel sancties kunnen opleggen, maar zegt nog "niet vooruit te willen lopen de dialoog".