Peeters wil e-mails na werkuren indijken

Om stressklachten en uitval door burn-out te voorkomen, wil federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) afspraken maken over de bereikbaarheid van werknemers na de uren. Hij gaat ook een "pool van coaches" voorzien.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Volgens het kabinet-Peeters is het aantal mensen dat langdurig van het werk afwezig is tussen 2005 en 2015 met 80% gestegen, tot bijna 123.000 mensen. Iets meer dan een derde van hen kampt met een psychosociale of mentale problematiek, zoals depressie of burn-out. Die arbeidsongeschiktheid kostte in 2017 zo'n 7,96 miljard euro.

Om de klachten en afwezigheidcijfers naar beneden te halen, komt de minister met nieuwe maatregelen, die zowel preventief en herstellend moeten werken.

Recht op onbereikbaarheid

Peeters wil onder andere samenzitten met de sociale partners over ‘deconnectie'. Het begrip is in Frankrijk al langer bekend. Daar hebben werknemers het recht om buiten de kantooruren niet meer op hun werkmails te moeten antwoorden of bereikbaar te zijn voor hun baas.

Bovendien wil de minister de sectoren ertoe aanzetten om een pool van stress- en burn-outcoaches te voorzien op sectoraal niveau. Het zou gaan om professionele begeleiders, met een specifieke kennis van de sector in kwestie. Zij moeten de werknemers met klachten begeleiden, maar "ook en vooral preventief werken door een dreigende burn-out tijdig te herkennen", zegt Peeters. De financiering kan volgens de minister gehaald worden bij een deel van de vormingsmiddelen of het budget voor risicogroepen binnen de ondernemingen.

"Aanpak moet alles omvatten"

"Het aanpakken van burn-outs is een van de grote uitdagingen van deze tijd", aldus het CD&V-kopstuk. Volgens de minister vergt de problematiek een "allesomvattende aanpak". Preventie binnen de werkomgeving komt daarbij op de eerste plaats, maar ook gepaste begeleiding van wie toch een burn-out krijgt, is belangrijk, klinkt het.