Pendelen is meer stresserend dan werken zelf

Aanschuiven in een file, een afgeschafte trein of een bus die veel te laat komt opdagen. Een geoefende pendelaar weet dat het woon-werkverkeer heel wat stress met zich meebrengt. Volgens een rondvraag bij 5.500 Europese werknemers zou het zelfs meer stress veroorzaken dan de job zelf. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De enquête bij 5.500 werknemers uit Barcelona, Berlijn, Londen, Madrid, Parijs en Rome werd uitgevoerd door Ford. Zij vonden dat het woon-werkverkeer de pendelaars meer stress bezorgdt dan het werken op zich. Een op drie vindt het pendelen steeds stresserender, en een op vier heeft steeds meer moeite om de route van hun woning naar de werkvloer correct in te schatten.

Openbaar vervoer

Vooral de jonge garde - tussen 18 en 34 jaar - geven het vaakst aan gestresseerd te zijn, erg vroeg te vertrekken en pas laat thuis te komen. Ze leggen de schuld vooral bij het openbaar vervoer. Zo toonde de studie aan dat mensen die voor bus of trein kiezer, het vaakst te laat komen of zelfs niet op het werk geraken door problemen onderweg.

Tijd en geld

Pendelen zorgt niet alleen voor een hoop kopzorgen. Je speelt er dagelijks ook heel wat tijd en geld mee kwijt. Een nieuwe site, de Commuter Calculater, berekent aan de hand van enkele vraagjes hoeveel kommer en kwel gepaard gaat met het pendelleed. Concreet bepaalt de site hoeveel tijd en geld je spendeert aan het woon-werkverkeer. Alsof dat niet genoeg is, berekent de site ook wat je nog zou kunnen kopen met dat geld (in ons geval: een huis van 49 vierkante meter in Bali).