Petroleumhaven van Wandre vrijgemaakt met rechterlijk bevelschrift

door
Belga
Leestijd 1 min.

De petroleumhaven van Wandre, in de provincie Luik, is vandaag in de late namiddag vrijgemaakt. Dat meldt een woordvoerder van oliemaatschappij Total Belgium. Eerder op de dag had de rechtbank van eerste aanleg in Luik een dwangsom van 5.000 euro per uur en per chauffeur opgelegd indien de actievoerende vrachtwagenchauffeurs de toegang van de petroleumhaven van Wandre niet zouden ontruimen, dit na het verzoekschrift van Total. "In Wandre werd de toestand kritiek, daarom hebben we beslist de gerechtelijke uitspraak te laten toepassen. Dat is vrij goed verlopen. Er is een gerechtsdeurwaarder gekomen, vergezeld door de politie", legt Pascal de Crem, woordvoerder van Total Belgium, uit.

De Total-woordvoerder voegt nog toe dat het bedrijf een gelijkaardig bevelschrift had verkregen voor de raffinaderij van Feluy (Henegouwen). Daar moest de procedure niet toegepast worden omdat er een akkoord werd gevonden om per uur een aantal vrachtwagens te laten buitenrijden. De raffinaderij zou vandaag ook vrij komen door de politieverordening van minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, om alle blokkades op te heffen.

De haven van Wandre en de raffinaderij van Feluy werden sinds maandag geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens.

bron: Belga