Philae vond de bouwstenen voor leven op de komeet
Philae, de sonde die landde op een komeet als onderdeel van de Rosetta missie, heeft organische moleculen gedetecteerd in de atmosfeer van de komeet. We weten niet precies wat de moleculen zijn, maar ze kunnen de sleutel zijn tot de verklaring voor het begin van het leven op aarde.
Organische moleculen zijn moleculen die koolstof bevatten. Wij zijn levensvormen gebaseerd op koolstofverbindingen die gemaakt worden van dergelijke moleculen. Simulaties hebben gesuggereerd dat ultraviolette straling op ijzige deeltjes de organische moleculen kunnen vormen in de ruimte. De komeet bracht op zijn beurt die moleculen naar de Aarde, waardoor onze planeet de grondstoffen voor het leven ontving.
Het Rosetta-team verwachtte organische moleculen te vinden op de planeet, maar weet niet precies om wat voor soort moleculen het gaat. Het zou kunnen zijn dat het gewoon om methaan gaat, wat we al hebben kunnen waarnemen van kometen. Het zou spannender zijn als het om complexe dingen zoals aminozuren ging, die de bouwstenen zijn van eiwitten. Aminozuren worden gemaakt van exact dezelfde atomen.
Om een compleet beeld te krijgen, zullen wetenschappers monsters van onder het oppervlak van de komeet nodig hebben om te analyseren. Het experiment om die monsters te vergaren lijkt gefaald. Philae krijgt ondertussen geen zonlicht meer, maar er zou een kans zijn dat de komeet meer in de richting van de zon zal vliegen. Wetenschappers werken nog steeds hard om alle gegevens die Philae terugstuurde te analyseren.