Piepjonge lijsttrekker Jesse Klaver laat Amsterdamse concertzaal volstromen
Alleen de grootste artiesten, waaronder Hans Teeuwen, deden het hem voor. Meer dan 5.000 mensen daagden op om Klaver in Amsterdam bezig te horen. De wonderboy van GroenLinks is nochtans nog maar 30 jaar, al zit hij al bijna zeven jaar in de Tweede Kamer.
Optimist
De Jessias', zoals hij genoemd wordt, brengt een heel optimistisch links verhaal. Hij is pro-Europees en rabiaat tegen ongelijkheid. Terwijl andere politici onder druk van het succes van Geert Wilders opschuiven naar rechts, biedt hij consequent een linkse tegenstem voor de populisten van de PVV. Op die manier is zijn partij, een week voor de parlementsverkiezingen, de grootste linkse partij geworden, voor de PvdA en de SP. GroenLinks staat in de peilingen op de vijfde plaats met vijftien tot zeventien zetels. Nu hebben ze nauwelijks vier zetels.
Nieuw elan
Klaver (foto) heeft een migratieachtergrond. Zijn vader is Marokkaans, zijn moeder is van Indonesische afkomst, maar hij werd vooral door zijn grootouders opgevoed. Hij groeide op in een bescheiden woonwijk in Roosendaal, een afkomst die hij meer dan eens aanhaalt.
Toen Klaver in 2015 partijvoorzitter werd, erfde hij een partij die in de touwen hing na de dramatische verkiezingen van 2012. Hij maakte komaf met het neoliberale discours van Femke Halsema en slaagde erin GroenLinks een nieuw elan te geven. De voorbije twee jaar vonden er regelmatig meet-ups, zoals de bijeenkomsten genoemd worden, plaats. Die trokken steeds veel (jong) volk en culmineerden gisterenavond in de massale opkomst voor de meet-up in Afas. Sindsdien kan GroenLinks beroep doen op talrijke vrijwilligers die zich de benen van onder het lijf hollen om folders te bussen en zijn de ledenaantallen sterk gestegen.