Planet Earth gebruikt wel degelijk trucjes

De natuurdocumentaire Planet Earth, waarvan momenteel de tweede reeks loopt op de Britse openbare omroep BBC, zorgt elke zondag opnieuw voor ongelooflijke beelden en verhalen. De BBC geeft toe dat er af en toe trucjes gebruikt worden om tot die fantastische beelden te komen.
door
Lennart
Leestijd 2 min.

Een jaguar die een kaaiman te grazen neemt, een zeeleguaan die een doodstrijd levert met racersnakes of een hagedis die opeens kan vliegen: in de natuurdocumentaire Planet Eart II kan het allemaal. De beelden zijn zo indrukwekkend dat men al eens zou kunnen twijfelen aan de authenticiteit ervan.

Die twijfel lijkt nu gegrond. Er gaat immers heel wat knip- en plakwerk aan vooraf. Wanneer je bijvoorbeeld zeer goed kijkt naar de strijd tussen de net geboren zeeleguaan met racersnakes in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, ziet u aan de hand van het vlekkenpatroon dat het verschillende leguaantjes zijn, die voor één exemplaar moeten doorgaan. De BBC ontkent dit niet en geeft een extra blik achter de schermen.

Zo zouden dieren kleiner dan een konijn nooit in het wild, maar steeds in een kunstmatig opgezette ruimte worden gefilmd. Bij de BBC zijn ze ook niet vies van recyclage. Beelden uit eerdere reeksen worden hergebruikt om zo de kosten te drukken. De scène met de vechtende adelaars uit de tweede aflevering werd naar verluidt ook met dieren in gevangenschap opgenomen.

Het doet niets af van de pracht en praal van de natuurdocumentaire, maar het zet wel aan tot nadenken.