Poetin fluitend naar vierde ambtstermijn

De Russische president Vladimir Poetin is zoals verwacht herverkozen. Hij kan een vierde en laatste ambtstermijn aansnijden. Volgens de eerste exitpolls van peilingbureau VTsJoeM kreeg Poetin 73,9% van de stemmen achter zijn naam. Een andere geeft Poetin 71,9%.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Op de tweede plaats eindigt de kandidaat van de communistische partij. Pavel Groedinin klokte af op 15,9%. Hij gaat dan weer nummer drie, Vladimir Zjirinovsky, ruim vooraf, want de nationalistische stokebrand haalde net geen 7%. Ksenia Sobtsjak, die opkwam "tegen iedereen", veroverde met 1,39% de vierde plaats. Grigori Javlinski, oprichter van de Jabloko-partij, blijft onder de 1%.

Hoge opkomst

De opkomst lag volgens de centrale kiescommissie beduidend hoger dan bij de vorige presidentsverkiezingen. Om 17 uur plaatselijke tijd in Moskou maakte de centrale kiescommissie gewag van een opkomst van meer dan 50%. Vier uur later sloten de laatste kiesbureaus. "In de meeste regio's ligt de opkomst significant hoger dan in 2012", stelde voorzitter van de kiescommissie Nikolaj Boelajev vast. Dat jaar won Poetin (foto) de stembusgang met 63,6% van de stemmen.

De hoge opkomst is een teleurstelling voor Aleksandr Navalny, de pro-Westerse kandidaat die door een veroordeling wegens financieel gesjoemel niet aan de verkiezingen kon deelnemen. Navalny had zijn aanhangers gevraagd de stembusgang te boycotten. In de peilingen was de zelfverklaarde corruptiejager goed voor 2 tot 3% van de stemmen.

Onregelmatigheden

Volgens de Russische oppositie en ngo's vonden er heel wat onregelmatigheden plaats. Zo sprak ngo Golos, die gespecialiseerd is in het observeren van verkiezingen en fraudegevallen oplijst op haar website, van minstens 1.839 onregelmatigheden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het toevoegen van stembiljetten aan de stembussen, het uitbrengen van verschillende stemmen of obstructie door waarnemers. De ngo was vooral ongerust over berichten dat werkgevers en universiteiten werknemers en studenten verplichten om op hun werk of hun school hun stem uit te brengen "zodat men hun deelname aan de verkiezing kan controleren".

Frankrijk liet weten de verkiezingen niet te erkennen. De stembusgang van gisteren viel op de vierde verjaardag van de aanhechting van de Krim.