Politie test eerste mobiele trajectcontrole

De politie beschikt voortaan over een pop-upinstallatie om trajectcontroles uit te voeren. Het systeem zal ingezet worden op gevaarlijke verkeerspunten en langs werven.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Het stuk van de A12 tussen de brug van de Oudemanstraat in Londerzeel en het kruispunt ‘Den Duvel' in Willebroek is het terrein van een primeur. Daar wordt voor het eerst een mobiele trajectcontrole getest. De aankoop en installatie van een klassieke trajectcontrole kost ongeveer 200.000 euro. De mobiele variant vergt een eenmalige aankoop van ongeveer 67.000 euro en daarna is er enkel nog de kost van 40.000 euro om de trajectcontrole te verplaatsen en opnieuw te ijken.

De locatie voor de eerste test is niet toevallig gekozen. Er passeren dagelijks tussen de 20.000 en 25.000 voertuigen. Vorig jaar gebeurden op dat traject een twintigtal ongevallen waarbij 3 doden, 2 zwaargewonden en 22 lichtgewonden vielen.

Volgende stap is systeem met batterijen

De mobiele trajectcontrole dient in de eerste plaats om die cijfers naar beneden te halen, aldus Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). Nadien wil hij het systeem ook inzetten langs wegenwerven. «Vorig jaar noteerden we ter hoogte van wegenwerven 545 letselongevallen, met als menselijke tol 7 doden, 66 zwaargewonden en 465 lichtgewonden», stelt de minister.

Na de eerste generatie van mobiele trajectcontrole wil Weyts snel werk maken van de tweede generatie, die alleen een batterij nodig zal hebben. Dat betekent dat de installatie ook geplaatst zal kunnen worden op plaatsen waar geen aansluiting is op de energiebevoorrading.