Populisten scoren vooral bij macho's
Er zijn al veel verschenen over de afgelopen verkiezingen in Amerika, waar Hillary Clinton het moest afleggen tegen Donald Trump, en die in Oostenrijk, waar de kandidaat van de Groene partij Alexander Van Bellen het pleit won tegen de populistische Norbert Hofer. Zo bleek de hoog- en laaggeschoolden anders te stemmen en was er ook een kloof tussen de kennis van industrie-arbeiders en kenniswerkers over de onderwerpen . De kloof tussen mannelijke en vrouwelijke kiezer bleef tot nu onderbelicht.
Macho's
Maar de geslachtstegenstelling is het onderwerp van het boek dat professor Jackson Katz maakte en de titel: Man Enough? Donald Trump and the Politics of Presidential Masculinity' kreeg. In het boek maakt Katz zich sterk dat naast de traditionele thema's ook de taken van de blanke man meespelen in hun keuze voor een bepaalde kandidaat.
Zij kijken volgens Katz met heimwee terug naar de tijd dat zij aan het hoofd van het gezin stonden. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor uitspraken die daarop inspelen. Die uitspraken zijn vooral bij kandidaten van de populistische partijen terug te vinden.
De slogan 'Make America Great Again' sluit dan ook heel goed aan bij de gevoelswereld van nostalgische blanke mannen, stelt Katz. "Je zou die slogan evengoed als volgt kunnen vertalen: 'Laat de blanke man opnieuw de hoofdrol spelen'."
Helft mannen kiest voor Trump
Volgens een recent onderzoek zou in Oostenrijk zo'n 60% van de mannen in de leeftijdscategorie 30 tot 65 voor Hofer hebben gestemd. In de Verenigde staten koos dan weer 53% van de blanke mannen de kant van Trump.
Gekleurde kiezers in de VS gaan vaker voor progressieve partijen. Een verklaring zou volgens de onderzoekers te vinden zijn in het feit dat vrouwen minder makkelijk stemmen voor een controversiële partij met een bepaald stigma en zich meer op de linkse partijen richten.