Prehistorische reuzenpinguïn ontdekt in Nieuw-Zeeland
Enkele Duitse wetenschappers ontdekten de resten van de reuzenpinguïn in gesteenten bij een strand ten zuiden van het huidige Christchurch. Zo'n 60 tot 55 miljoen jaar geleden wandelde het dier rond op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
Reus onder de pinguïns
De paleontologen stelden vast dat de vogel bijna 100 kilogram woog en een lengte had van 1 meter 77. Daarmee is hij een reus onder de pinguïns. Zeker in vergelijking met de keizerspinguïn die 1 meter 20 meet en daarmee de grootste levende in zijn soort is.
De onderzoekers doopten het dier Kumimanu biceae, wat monsterlijke vogel betekent in het Maori, de traditionele Nieuw-Zeelandse taal.
Ontstaan na de dinosauriërs
Het uitsterven van de dinosauriërs opende nieuwe ecologische mogelijkheden voor vogels zoals pinguïns. Doordat de grote reptielen weg waren, konden zij zich beter ontwikkelen. Daardoor zagen we enkele miljoenen jaren na de dino's een evolutie tot gigantische exemplaren.
Anderzijds werkte hun grootte ook in hun nadeel, want ze kregen heel wat concurrentie van andere grote zeeroofdieren, zoals walvissen en zeehonden. Dat kan geleid hebben tot het verdwijnen van de reuzepinguïn. Hun soortgenoten konden wel overleven omdat zij de kleinere vissen in mindere mate moesten delen.