Premier Macedonië vindt referendum geslaagd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Macedonische regeringsleider Zoran Zaev heeft de volksraadpleging in zijn land als een succes bestempeld, hoewel bijlange niet de noodzakelijk helft van de kiesgerechtigden aan de stemming had deelgenomen. De "overgrote meerderheid" heeft voor lidmaatschap van het land bij de NAVO en de EU gestemd, zei Zaev zondagavond in Skopje zonder bijzonderheden te geven. Nu moet "deze wens in politieke activiteit door het parlement omgezet worden". Indien de oppositie haar toestemming weigert, zullen er vervroegde verkiezingen komen, kondigde hij aan. "Ik zal het land verder besturen en Macedonië wordt lid van de NAVO en de EU". Na telling van 43,57 procent van de stembrieven zou volgens de kiescommissie meer dan 90 procent ermee akkoord gaan dat hun land voortaan de naam Republiek van Noord-Macedonië zou dragen. Voorlopig zou 6,26 procent tegen zijn. Maar twee derden van de kiesgerechtigden verkoos thuis te blijven.

Tot een half uur voor de sluiting van de stemlokalen had slechts een 34 procent van de 1,8 miljoen kiesgerechtigden zijn stem afgegeven, aldus de kiescommissie. Voor de geldigheid van het referendum was meer dan de helft noodzakelijk. Maar de volksraadpleging is niet bindend, enkel "adviserend".

Blijkbaar streeft de premier een stemming in het parlement na, waar een tweederdemeerderheid bereikt moet worden. Maar slechts 69 van de 120 parlementsleden hadden zich onlangs positief over het akkoord uitgelaten terwijl er 80 nodig zijn. De oppositie wijst de nieuwe staatsnaam strikt af, omdat volgens haar mening daarmee de nationale identiteit van Macedonië wordt opgegeven.

bron: Belga