Premier Michel krijgt Chinese ambtgenoot op bezoek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel kreeg vanochtend zijn Chinese ambtgenoot Li Keqiang over de vloer in het Brusselse Egmontpaleis. De Chinese eerste minister is in het land voor de 21ste EU-China top van deze namiddag. Premier Michel en eerste minister Li hadden een kort onderhoud over de bilaterale relaties tussen België en China en de gemeenschappelijke belangen van beide landen.

Later op de dag wordt Li bij Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verwacht voor de 21ste top tussen de EU en China. Ter voorbereiding van die bijeenkomst hadden de Europese leiders tijdens de Europese top van maart al een strategisch debat over de relaties met China. De EU wil zich assertiever gaan opstellen tegenover het land, omdat het aan een razendsnel tempo economische macht en politieke invloed verwerft in Europa. Dat gebeurt onder meer door investeringen in strategische sectoren, denk maar aan energie of 5G.

Vlak voor die top stelde de Europese Commissie al een tienpuntenplan op. Dat moet erover waken dat Europa eensgezinder kan optreden tegenover China, en zo haar positie kan versterken. Zo roept de Commissie de lidstaten op om een gezamenlijk plan op te stellen voor de beveiliging van 5G-netwerken en om de Europese regelgeving rond buitenlandse investeringen strenger te maken.

bron: Belga