Prosecco is nu officieel werelderfgoed

Geniet jij weleens van een lekker fris glas Prosecco? Dan kan je vanaf nu zeggen dat je werelderfgoed degusteert. Het Italiaanse neefje van de Champagne staat sinds 7 juli namelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Reden genoeg om te vieren.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Nu de zomer zich laat voelen, is de tijd eindelijk daar om een terrasje mee te pikken. Sommigen geven de voorkeur aan een pintje, maar er zijn ook heel wat mensen die liever nippen van een glaasje Prosecco of een Aperol Spritz.

Bruisende witte wijn

Sinds de middeleeuwen wordt de licht bruisende, fruitige witte wijn gecultiveerd in het noordoosten van Frankrijk. Na al die eeuwen krijgt de drank eindelijk de eer die haar toekomt. Concreet worden de Proseccoheuvels in Conegliano en Valdobbiadene vanaf nu beschermd. Die erkenning komt niet uit de lucht gevallen en was al tien jaar in de maak. Het publiek lijkt zich aan te sluiten bij de mening van UNESCO. In Engeland, de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en Duitsland is Prosecco tegenwoordig zelfs populairder dan Champagne. Wereldwijd werden er in 2018 460 miljoen flessen van de Italiaanse drank verkocht, terwijl er 'slechts' 302 miljoen flessen Champagne over de toonbank gingen. Beide dranken met elkaar vergelijken is niet helemaal correct, maar de cijfers tonen alleszins aan dat het brede publiek liever geniet van een glas bruisende Italiaanse wijn dan van haar Franse neefje.