Pukkelpop ontkent met klem lasterlijke aantijgingen over onregelmatigheden
De organisatie van Pukkelpop betwist «met klem» de «lasterlijke aantijgingen» over vermeende onregelmatigheden. Eerder vandaag raakte bekend dat het parket van Limburg een opsporingsonderzoek is opgestart naar mogelijke onregelmatigheden binnen de vennootschappen achter Pukkelpop. Het parket benadrukte wel het vermoeden van onschuld. Ondertussen heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist om de terugbetaling van de voorschotten aan het festival op te schorten in afwachting van de resultaten van het gerechtelijke onderzoek.
«De organisatie van Pukkelpop werd de voorbije jaren structureel door experten ter zake geprofessionaliseerd», aldus Pukkelpop in een mededeling.» We hebben alle vertrouwen in hun vakkundige aanpak en wachten verder onderzoek af om te horen waar dit precies over gaat. De lasterlijke aantijgingen worden vanzelfsprekend met klem betwist. We hopen ook dat het parket zo snel als mogelijk in actie komt zodat deze zaak kan worden uitgeklaard. Het spreekt voor zich dat onze organisatie in alle transparantie hun vragen zal beantwoorden en alle mogelijke informatie zal verschaffen.»
Naar aanleiding van een publicatie op de satirische website ’t Scheldt heeft het parket woensdag samengezeten met de federale gerechtelijke politie. «We hebben gevraagd een proces-verbaal op te stellen naar aanleiding van de inhoud van de reportage op de website», zegt Pieter Strauven, persmagistraat van het Limburgse parket aan het Hasseltse gerechtshof. «We gaan dit de komende dagen nakijken en als parket onze voelsprieten uitsteken samen met de politiediensten of er sprake is van eventuele onregelmatigheden. Het is heel belangrijk dat ik eraan vastknoop dat het vermoeden van onschuld speelt. Dat wil zeggen dat de rechtspersonen en de natuurlijke personen rondom het verhaal op dit ogenblik onschuldig zijn. Wanneer we het dossier zouden klasseren, zullen we dat ook actief communiceren.»
Wat met het voorschot?
Het muziekfestival in Kiewit werd deze zomer afgelast, nadat de organisatoren 1,8 miljoen euro voorschot hadden aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Dat dossier was ook goedgekeurd door de Vlaamse overheid, maar het bedrag was nog niet uitbetaald. Eind augustus werd geoordeeld dat Pukkelpop aanspraak kon maken op een terugbetaling omdat de afgelasting wel degelijk het gevolg was van de verstrengde coronamaatregelen van de overheid.
Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) was nog bezig met de verdere beoordeling van het dossier, onder meer om na te gaan welke bedrag er precies zou worden terugbetaald. VLAIO verwacht tegen midden oktober een volledig dossier en plant eind oktober zelf ook een inspectie ter plaatse. Maar intussen is aan het licht gekomen dat er een gerechtelijk onderzoek is opgestart naar mogelijke onregelmatigheden bij bedrijven rond Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. «Op basis van die informatie is samen met VLAIO beslist om het dossier voorlopig niet af te ronden en niet uit te betalen tot het resultaat van het onderzoek bekend is. We willen een mogelijke interferentie vermijden. De beoordeling van het dossier zal worden uitgesteld tot er helderheid is over dat gerechtelijke onderzoek», aldus minister Crevits.
Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), die het Pukkelpop-dossier heeft opgevolgd, reageert tevreden op de beslissing van de minister. Hij blijft hameren op de noodzaak van «100 procent transparantie» in het dossier.