Realistische romcoms blijken gevaarlijk voor vrouwen
Julia R. Lippman van de universiteit van Michigan wou weten hoe films de mening van vrouwen over stalken beïnvloedt. Vooral romantisch komedies, waarbij een minnaar soms te ver durft gaan. Een voorbeeld is 'There's something about Mary', waarbij het mannelijke personage een privédetective inhuurt om zijn date voor het bal, dat dertien jaar eerder plaatsvond, op te sporen.
Voor het onderzoek deelde Lipmann 400 vrouwen op in drie groepen. De controlegroep kreeg films te zien zonder enige minnaar, zoals de natuurdocumentaire 'March of the Penguins'. Een tweede groep keek naar romantische komedies als 'There's something about Mary' te zien, waarbij een mannelijk personage een vrouw achternazit op een 'romantische' manier. De laatste groep enge films met een geweldloze mannelijke stalker. Een voorbeeld is 'Sleeping with the enemy', waarin een gewelddadige echtgenoot zijn vrouw opspoort nadat ze haar dood in scène had gezet.
De onderzoekers kortten de films in tot dertig minuten en legden de vrouwen nadien een vragenlijst voor. Daarmee polsten ze naar de mening over de film en het gedrag van de hoofdrolspelers, maar ook naar iets dat Lippman 'stalking myths' noemt. Dat zijn ideeën waarbij de rol van de stalker geminimaliseerd wordt, zoals dat iemand die blijft aandringen echt verliefd is en dat het slachtoffer het stalken heeft veroorzaakt.
Het resultaat toont dat vrouwen die de romantische komedie realistisch vinden eerder geneigd zullen zijn om akkoord te gaan met de 'stalker myths'. Kijkers die zich ervan bewust zijn dat het een onrealistisch film betreft, hebben dezelfde mening als dames die net een documentaire zagen. De groep die naar de enge film keek, is het nadien sterk oneens met de 'stalker myths', ongeacht hoe realistisch ze de film vonden. Oppassen geblazen met realistische romcoms dus.