"Reality tv-kijkers zijn narcistischer"
De studie van Ohio State University, gepubliceerd in het Psychology of Popular Media Culture journal, werd uitgevoerd bij 565 vrouwelijke en mannelijke studenten van gemiddeld 20 jaar oud. Ze werden gevraagd verschillende vragenlijsten in te vullen. Eerst gingen de onderzoekers bij de deelnemers na hoe vaak ze naar een bepaald genre van televisieprogramma's kijken: actie, avontuur, komedie, crime, drama, documentaire, nieuwsuitzendingen, reality shows, soaps, sport, thriller/horror, ...
Nadien werden de proefpersonen gevraagd de Narcissistic Personality Inventory' (NPI) in te vullen. Dit is een standaard vragenlijst, bestaande uit veertig vragen, die psychologen gebruiken om narcisme te meten. De kandidaten dienden aan te geven in hoeverre ze zich kunnen vinden in uitspraken als ik vind het gemakkelijk om mensen te manipuleren' en ik hou er niet van wanneer ik mezelf erop betrap anderen te manipuleren'. Nadien werd de individuele NPI-score opgeteld.
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat hoe meer een persoon naar reality tv kijkt, hoe hoger die persoon scoort op de NPI-test en dus meer narcistische trekken vertoont. Volgens Ted Dickinson, één van de onderzoekers, is het echter niet duidelijk in welke richting het verband tussen beide elementen werkt. Sommige mensen met narcistische neigingen gaan opzettelijk mediapersoonlijkheden opzoeken die gelijkaardige narcistische trekken vertonen. Anderen die vaak naar reality tv kijken, worden net meer narcistisch omdat ze het narcistische gedrag van de celebs als normaal gaan beschouwen.
Individuen die dan weer meer naar nieuwsprogramma's op televisie kijken, scoorden het laagst op de NPI-vragenlijst. Dit valt te verklaren doordat uit eerder onderzoek van de Universiteit van Antwerpen en de Universiteit van Pennsylvania is gebleken dat personen die meer aandacht spenderen aan nieuws meer sociaal geëngageerd zijn en minder individualistisch zijn ingesteld.
Foto AFP / J. McCarthy