Regering heeft akkoord over begrotingscontrole

door
Matthias
Leestijd 2 min.

Het federale kernkabinet is erin geslaagd de begrotingscontrole af te ronden. Daarbij is er geen sprake van nieuwe belastingen of bijkomende besparingen.

De regering-Michel stak dit weekend de koppen bijeen voor de begrotingscontrole. Van het monitoringcomité moest het kernkabinet op zoek naar 313 miljoen euro. Daarbij telde de regering nog eens 559 miljoen euro als veiligheidsmarge, ofwel drie kwart van de totale buffer. Plus nog 60 miljoen euro voor nieuwe maatregelen voor onder meer justitie en politie.

In totaal gaat het dus over een bedrag van 932 miljoen euro dat zonder pijnlijke ingrepen kon gevonden worden. Er waren een reeks kleine correcties nodig, maar geen nieuwe belastingen of forse besparingen, kloppen de coalitiepartners N-VA, CD&V, Open VLD en MR zich op de borst.

Voor een keer lijkt het alsof de federale regeringstop vaart gemaakt heeft met de begrotingsbesprekingen. Premier Michel (MR) bevestigt dat het «niet de moeilijkste begrotingscontrole» was . «We zien duidelijk dat de inspanningen en hervormingen van de afgelopen twee jaar hun vruchten beginnen af te werpen», besluit hij.

Door het akkoord zit de begroting weer op koers richting een structureel tekort van 0,8% van het bbp dit jaar. In principe blijft een evenwicht in 2018 dus mogelijk, maar premier Michel waarschuwt voor euforie. Een aantal moeilijke knopen moet nog ontward worden, denk maar aan de verlaging van de vennootschapsbelasting, de meerwaardebelasting en het voorstel om spaargeld meer te activeren. In juni en juli komt het kernkabinet opnieuw bijeen en start het met de voorbereiding van de begroting voor 2018.

Kristof Calvo (Groen) - Belga / B. Doppagne

"Dit is een wereldvreemde goednieuwsshow"

De oppositie is niet onder de indruk van de begrotingscontrole. Groen-fractieleider Kristof Calvo spreekt van een «wereldvreemde goednieuwsshow». «Alle heikele punten worden doorgeschoven», klaagt hij aan. Ook sp.a betreurt dat de regering het besparingsbeleid niet bijstuurt. «Ze hebben geen flauw benul van wat er op dit moment bij de bevolking gebeurt. We zijn het land met de sterkst stijgende prijzen en één op de vijf kan zijn elektriciteitsfactuur niet meer betalen», reageert voorzitter John Crombez in De Zevende Dag. «Maar niets van dat alles zit in die begrotingsbesprekingen.»