«Regering mét Francken, anders zonder N-VA»
Als Theo Francken hoopte dat hij een zorgeloos 2018 tegemoet zou gaan, is er hij na enkele dagen al aan voor de moeite. Opnieuw komt van binnen de meerderheid de vraag dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie zijn werking grondig evalueert. Meer zelfs, «wat mij betreft had hij al lang ontslag moeten nemen», stelt Ivo Belet, die voor CD&V in het Europees Parlement zit.
De uitspraken zijn een reactie op de communicatie van Francken in de Soedankwestie'. Enkele Soedanezen verklaarden eind vorig jaar dat ze na hun repatriëring naar hun thuisland gefolterd werden. De staatssecretaris meldde aan premier Charles Michel (MR) en het parlement dat er voorlopig geen uitwijzingen meer gepland stonden, maar dat bleek niet te kloppen. Er is ondertussen een onderzoek ingesteld naar de repatriëringen en de rol van het N-VA-kopstuk daarin, maar dat kan het politieke gewoel niet bedwingen.
Geen harde dreigementen
In De Zevende Dag riep Belet op tot het ontslag van de staatssecretaris, al ligt de keuze nog steeds bij hem, klonk het. «Over alles wat hij nog zegt, zijn we niet meer zeker of het waar is of niet», aldus Belet, die zich voor de rest aan de boodschap van zijn partijvoorzitter hield. Echt harde dreigementen uit CD&V niet, omdat N-VA nog steeds als één man achter Francken staat. «De regering laten vallen, is geen goede oplossing. Ik weet niet of we hen dat cadeau moeten doen», zegt het Europarlementslid. Maar als uit het onderzoek blijkt dat er fouten zijn gebeurd, «dan is het gedaan met de staatssecretaris».
Zo sterk durft Rutten het niet te stellen in een interview in De Zondag. «Maar Francken moet zichzelf de vraag stellen of hij nog voor de spiegel kan staan», zegt ze. «Wie de waarheid één keer geweld aandoet, zal ook de volgende keer in vraag gesteld worden.»
Als enige in Europa
N-VA-voorzitter Bart De Wever liet gisteravond weten dat zijn partij de regering inderdaad zal verlaten als de meerderheidspartijen aansturen op het ontslag van Francken. «Ik sta achter Theo en laat hem niet vallen», verzekerde hij aan VTM Nieuws.
De Wever verdedigde ook het beleid van Francken. «Als ze morgen zeggen dat we niemand meer mogen terugsturen naar een land waar het slechter is dan hier, en waar je potentieel wel eens slecht behandeld zou kunnen worden, dan kan je niemand meer terugsturen en heb je de facto open grenzen, als enige land in Europa. Alle andere landen sturen Soedanezen ook terug.»