Regering Oostenrijks kanselier Kurz door parlement de laan uitgestuurd
De conservatieve minderheidsregering van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is de laan uitgestuurd. Een door de sociaaldemocratische SPÖ ingediende motie van wantrouwen kreeg vandaag in het parlement de steun van de extreemrechtse FPÖ en de kleine milieupartij Jetzt en vergaarde daarmee een meerderheid, zo berichtte de Oostenrijkse openbare omroep ORF. SPÖ en FPÖ verwijten Kurz dat hij beschuldigingen van corruptie aan het adres van de vroegere vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) gebruikte om vervroegde verkiezingen uit te roepen en de FPÖ-ministers uit zijn regering te gooien om zo de volledige controle te verwerven.
Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Oostenrijk na de Tweede Wereldoorlog dat een kanselier een motie van wantrouwen niet overleeft.
De positie van Kurz was sowieso al verzwakt na het vertrek van coalitiepartner FPÖ uit de regering ten gevolge van Ibiza-gate. De regeringscrisis brak uit nadat een video, in 2017 heimelijk op Ibiza gemaakt, uitkwam die wees op mogelijke illegale financiering van de FPÖ. Bovendien stelde de vroegere FPÖ-leider Heinz-Christian Strache een pseudo-nicht van een Russische oligarch openlijke aanbestedingen in het vooruitzicht indien zij de partij zou helpen succes te boeken bij de parlementsverkiezingen van 2017.
Volgens de Oostenrijkse grondwet moet president Alexander Van der Bellen nu een expertenkabinet benoemen dat zal besturen tot de vervroegde parlementsverkiezingen. Die vinden in principe in september plaats.
bron: Belga