Regering reanimeert proefperiode
Als het van de regering-Michel afhangt, kunnen werkgevers binnenkort opnieuw een proefperiode instellen voor nieuwe werknemers. Tijdens die periode zou een bedrijf een werknemer met een vast contract in zijn eerste zes maanden kosteloos kunnen ontslaan. Het systeem verdween in 2014 bij de invoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedrijven.
Meer vaste contracten
Werkgeversorganisaties argumenteren al langer dat de afschaffing ervoor zorgt dat bedrijven vaker uitzendkrachten verkiezen en een werknemer minder snel een contract van onbepaalde duur geven. N-VA, Open Vld en MR pleitten voor een herinvoering, maar CD&V hield de boot af. De partij wou voorafgaand sociaal overleg. Het compromis dat nu binnen de regering bereikt is, stelt de sociale partners voor een keuze: ofwel gaan ze akkoord met de herinvoering van de proefperiode, of ze werken zelf een alternatief uit dat hetzelfde effect heeft op de werkgelegenheid.
"Overleg heeft weinig slaagkans"
De vakbonden zijn absoluut niet te spreken over de manier waarop de overheid werkt. «Het is altijd hetzelfde met deze regering. We mogen iets uitwerken dat al is beslist», zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Ook de ACLVB is diep ontgoocheld. "Door nu al volmondig de uitkomst bij een eventueel niet-slagen van het compromis te voorspellen, doet de regering een voorafname op het sociaal overleg", reageert de vakbond.
Het ACV geeft de onderhandelingen niet veel slaagkansen. "Het zijn de werkgevers die de pen van de regering vasthouden", aldus Mathieu Verjans, nationaal secretaris van het ACV. "Dat is onterecht en wraakroepend."