Reportage over onderwijs voor Roma wint Belgodyssee

Kevin Van den Panhuyzen heeft op het Koninklijk Paleis de Belgodyssee-prijs van Metro in de wacht gesleept. De jonge journalist werd bekroond voor zijn artikel over de onderwijskansen van Romakinderen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Belgodyssee is een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir. Zestien kandidaat-journalisten uit de verschillende gemeenschappen van ons land werkten in duo een reportage uit, waarvan de vruchten de voorbije weken in Metro verschenen.

Tijdens de veertiende editie gingen de jongeren aan de slag met de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, die dit jaar zeventig jaar bestaat. Kevin Van den Panhuyzen, een de 26-jarige student journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel, boog zich over het recht op onderwijs in artikel 26. Hij legde zijn oor te luister bij een jonge Romastudente en bij een bemiddelaar van het integratiecentrum Foyer.

Als journalist én fotograaf, is Van den Panhuyzen van verschillende markten thuis. "Zowel mijn pen als mijn camera beschouw ik als tools om verhalen te vertellen. Blijkbaar is dat goed gelukt", glimlachte de twintiger uit Leuven. Hij won een tablet en een betaalde stage op de Metro-redactie.

Vrije tijd voor gedetineerden

De prijs van VRT ging naar Dries Hiroux (KU Leuven), met een reportage over het recht op vrije tijd voor gedetineerden. Laura Jadot, die zich voor de RTBF verdiepte in de inclusie van kinderen met een beperking in de jeugdbeweging, sleepte de andere hoofdprijs in de wacht. Voor L'Avenir werd Ambre Ciselet (IHECS) in de bloemetjes gezet. Zij werkte in duo met Van den Panhuyzen.

Alice Elliott (Université St. Louis) en Alexandre Heddebaut (IHECS) kregen een speciale vermelding voor hun uitstekende samenwerking, die resulteerde in een reportage over pleegzorg. Tot slot blonken Laura Clays (VUB) en Julien Covolo (ULG) uit in het gebruik van sociale media, met hun werk over gezinshereniging.