Revolutionaire vouwbare microscoop van 35 cent
Onze digitale wereld staat niet stil, elke dag wordt er vooruitgang geboekt en die vooruitgang is meestal erg complex. Maar soms is een technologische doorbraak een simpele oplossing voor een complex probleem, zoals de goedkope, origami-microscoop die Manu Prakash, fysicus op de Universiteit van Stanford, maakte om microscopische analyse in derde wereldlanden toegankelijker te maken.
De innovatie van het ontwerp, genaamd 'Foldscope', is radicaal. De papieren microscopen kosten zo'n 35 eurocent per stuk en wegen minder dan 9 gram, zelfs met een batterij en LED lichtbron ingebouwd. Ze zijn zo robuust dat je er kan op stappen, het van 3 verdiepingen hoog kan laten vallen of zelfs onderdompelen in water, en ze zullen nog werken.
Er bestaan 12 Foldscope modellen, met een vergroting van maximaal 2.000 x en met een resolutie scherper dan één micrometer. (Een bekroonde draagbare microscoop ontwikkeld in 2010 voor arme en landelijke omgevingen bereikte slechts 60 x en had een mobiele telefoon nodig als stroombron.)
Elk model is ontworpen om een specifieke ziekte op te sporen in de derde wereld. Een schets op de achterkant van elk model toont hoe de bacterie of virus in kwestie eruit ziet.