Robotingenieurs gebruiken kakkerlakken als inspiratiebron
Wetenschappers aan de Berkeley University willen een nieuwe robot onwikkelen om tussen puin naar slachtoffers te zoeken en informatie te verzamelen na rampen. Ze kijken daarvoor naar de vorm, kenmerken en anatomie van kakkerlakken. De beestjes meten gemiddeld niet meer dan 4 centimeter lang, maar staan bekend om twee spectaculaire kwaliteiten: hun snelheid en het feit dat ze door ongelooflijk kleine openingen kunnen.
Dragen 900 keer hun eigen gewicht
Om de kracht en wendbaarheid van de insecten te testen, hebben de wetenschappers hun proefdieren onderworpen aan een aantal zware proeven, of wat ze zelf de 'Olympische Spelen voor kakkerlakken' doopten. Ze lieten ze door spleten en nauwe openingen lopen en verkleinde die openingen steeds opnieuw.
Daarna plette ze de kakkerlakken met een kracht van 900 keer hun eigen gewicht. De beestjes overleefden de druk en enkel de pootjes werden wat geplooid. Toch sloegen de kakkerlakken erin om met dezelfde snelheid als daarvoor door de nauwe openingen te glippen. Zelfs al was de opening niet groter dan twee opeengestapelde muntstukken.
Skelet bestaande uit flexibele membranen
De resultaten van de kakkerlakken bleven voor en na de proeven hetzelfde omdat hun skelet bestaat uit rigide platen, die aan elkaar hangen met zacht weefsel. Als ze worden platgedrukt, plooien de poten van de kakkerlak en zorgen ze voor voldoende snelheid, zodat het lichaam zich kan voortbewegen, ondanks de wrijving van de twee oppervlaktes. Het is dat specifiek kenmerk dat de wetenschappers willen gebruiken voor de nieuwe robots.
Foto Pixabay