Rotterdam pakt dure kledij af van jongeren zonder geld

De Rotterdamse politie gaat dure kledij afnemen van jongeren die niet kunnen bewijzen vanwaar die komt. De ombudsman vreest voor etnische profilering.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De politie in Rotterdam hanteert al jaren een ‘patseraanpak', maar tot nu toe bleef die vooral beperkt tot dure auto's. Agenten zullen nu getraind worden om dure kledij, horloges, schoenen en dergelijke te herkennen. Het gaat om een proefproject.

"Uitkleden op straat"

Politiecommissaris Frank Pauw legde in De Telegraaf uit dat het gaat om jongeren die een outfit van bijvoorbeeld 1.500 euro dragen, terwijl ze geen inkomen of zelfs schulden hebben. Als het vermoeden bestaat dat er criminaliteit in het spel en de eigenaar kan niet bewijzen dat de kleren gekocht zijn, moet hij ze afgeven.

"Het zijn vaak jonge gasten die zich onaantastbaar achten. We gaan ze uitkleden op straat", aldus Pauw in De Telegraaf. "Zo'n dure jas is voor hen wat een speedboot is voor een gevestigde drugsbaas. We gaan dus nadrukkelijk vragen stellen over de herkomst".

De politie zal samenwerken met het Openbaar Ministerie. Enkel het gerecht kan beslissen over inbeslagnames.

Etnische profilering

De gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld ziet het project niet zitten. Zij vreest dat vooral allochtone jongeren geviseerd zullen worden op basis van hun huidskleur.

Een horloge afnemen gaat voor haar te ver, maar de ‘patseraanpak' van dure wagens is geen probleem. "Van auto's kun je zien wie de eigenaar is en kun je objectief de dagwaarde bepalen", legt ze uit. "En bovendien was het bij de patseraanpak ook altijd al zo dat er aanvullende aanwijzingen moeten zijn. Als er aanwijzingen zijn dat mensen handelen in drugs of in vuurwapens, dan wil je natuurlijk niet dat de opbrengsten daarvan bij die mensen terechtkomen."