Ruimtereizen schaadt huid, maar doet haar sneller groeien
Een studie uitgevoerd door de Belgische Universiteit van Luik heeft aangetoond dat een lange ruimtereis de huid kan schaden, maar het haar sneller doet groeien. Ze ontdekten dit nadat ze de huid en het haar bestudeerden van drie muizen die een missie van het Internationaal Ruimtestation ISS overleefden.
Uit de analyse bleek dat de huid van de muizen dunner en dus kwetsbaarder was geworden, maar dat hun haar enorm veel was gegroeid. De bevindingen zouden over te brengen zijn op mensen. Zo zou het verklaren waarom sommige astronauten last hebben van een droge huid en veel jeuk wanneer ze een ruimtereis maakten.
Hoewel het een belangrijk onderdeel is van het menselijk lichaam, kreeg de huid nog niet veel aandacht in ruimteonderzoek. Daar brachten deze Belgische wetenschappers verandering in. In 2009 zonden ze zes muizen mee op ruimtereis. Drie van hen overleefden de trip van 91 dagen. De huid en het haar van deze muizen werd vegeleken met dat van muizen die hier op aarde bleven.
Schade aan de oppervlakte en de spieren die zich net onder de huid bevinden, was wat de onderzoekers vonden bij de muizen uit de ruimte. Bovendien bleek dat hun haar plots actief aan het groeien was, terwijl dat bij de muizen die op aarde bleven helemaal niet zo was.
"Gewichtloosheid in de ruimte tast fysiologische functies aan, omdat het nodig is om zich aan te passen aan het zwaartekrachtveld waarin men zich bevindt", vertelt medewerkende onderzoeker Betty Nusgens.
"We zagen tijdens studies uitgevoerd op de huid van een Duitse astronaut dat ze veel ruwer en minder elastisch was geworden na een ruimtereis", klinkt het verder.
Hoewel het aantal onderzochte muizen zeer klein is, vinden de wetenschappers dat het onderzoek een uniek inzicht biedt in het effect van microzwaartekracht. In de toekomst zal het experiment nog worden uitgebreid.