Scholen zullen volgend jaar toch vlot digitaal kunnen inschrijven

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse scholen zullen volgend jaar toch vlot in een digitale inschrijvingsprocedure kunnen stappen. Het Vlaams Parlement heeft met spoed een decreet goedgekeurd dat de data vastlegt. Het nieuwe inschrijvingsdecreet, met daarin onder meer de invoering van één inschrijvingsdatum voor Vlaanderen, komt er voorlopig niet als gevolg van een belangenconflict. Het nieuwe inschrijvingsdecreet moest komaf maken met het schoolkamperen. Het bepaalt onder meer dat secundaire scholen met capaciteitsproblemen verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingsregister. Het veelbesproken systeem van dubbele contingentering, een mechanisme om de sociale mix op school te bevorderen, zou op de schop gaan, of toch in het secundair onderwijs.

In Brussel zou het nieuwe decreet een grotere voorrang geven aan kinderen met één ouder die het Nederlands beheerst. Het aantal voorbehouden plaatsen voor hen stijgt van 55 procent naar 65 procent. De Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteerde daartegen met een belangenconflict, onder meer omdat heel wat Brusselse kinderen thuis Frans noch Nederlands praten.

Als gevolg van dat conflict start een periode van zestig dagen waarin beide parlementen met elkaar kunnen overleggen. Op 7 januari wordt de Vlaamse delegatie samengesteld.

De inschrijvingsprocedure valt terug op het oude systeem, maar de timing die daarin werd omschreven, was niet meer haalbaar. Daarom werd donderdag een decreet gestemd dat scholen de tijd geeft tot 31 januari om hun aanmeldingsdossier door te geven. Voor beroep tegen een negatief advies over de aanmeldingsprocedure krijgen basisscholen nu tijd tot 15 februari en secundaire scholen tot 1 maart.

bron: Belga