School's out... what's next?
Voor de jongeren
1. Schrijf je in bij VDAB
Het is niet alleen het startpunt van je beroepsinschakeltijd, waarmee je rechten op uitkering opbouwt. VDAB zorgt ook voor ondersteuning en begeleiding naar werk. Publiceer je cv op de website van VDAB, waar het opgepikt kan worden door werkgevers. Met een goed cv en goed dossier verhoog je de kansen op een geslaagde match met een vacature.
2. Solliciteer regelmatig en op meerdere vacatures tegelijk
Solliciteren is een leerproces. Je moet jezelf durven en kunnen verkopen. Dat vraagt oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter het gaat lukken. Maak tijd om je sollicitaties voor te bereiden en vraag ook feedback aan de werkgever over je sollicitaties of de reden waarom je niet gevraagd werd.
3. Online coaching
Heb je nog wat koudwatervrees voor het echte sollicitatiewerk? Laat je coachen door ervaren VDAB bemiddelaars. Dat kan online. De online sollicitatiecoaches van VDAB kijken cv's en brieven na, oefenen sollicitatiegesprekken in met jongeren. Alle antwoorden op je vragen krijg je via mail, chat of Whatsapp.
4. Spontaan solliciteren werkt
Niet alle vacatures worden gepubliceerd. De zogenaamde verborgen arbeidsmarkt, biedt veel kansen om een leuke job te vinden. Daarom kun je ook spontaan solliciteren bij bedrijven waar je graag wil voor werken. Je maakt op die manier kans op een job waarvan niemand wist dat hij beschikbaar was en je laat ook duidelijk je motivatie en interesse blijken.
5. Zet alle ervaring (ook niet professioneel) en vaardigheden in de verf
Schoolverlaters krijgen dikwijls de opmerking dat ze geen ervaring hebben. Maar in de jeugdbeweging of bij je sportclub deed je ongetwijfeld verschillende vaardigheden op die je ook professioneel van pas komen. Ook je ervaring als jobstudent is zeker een pluspunt, zelfs al ging het om een ander soort job. Maak een stevig lijstje van je sterke punten, dat loont zeker de moeite.
Voor de ouders
De overstap van het studentenleven naar het professionele is niet alleen voor schoolverlaters een hele ommezwaai. Voor het thuisfront betekent het ook een ingrijpende verandering. Soms verloopt de zoektocht naar werk minder vlot dan gedacht. Ook de ouders kunnen helpen om die periode te overbruggen:
1. Geduld
Solliciteren is geen evidentie. Een sollicitatieprocedure neemt al gauw verschillende weken in beslag. Het kan een tijd duren voor er een resultaat uit de bus komt. En daar kunnen wat teleurstellingen bij zitten. Het laatste wat je afstuderende kind wil horen is de vraag wanneer het nu gaat lukken. Leg het nodige geduld aan de dag en blijf positief over elke inspanning.
2. Sterke punten en werkpunten bespreken
Schoolverlaters hebben niet altijd een duidelijk zicht op hun sterke punten en werkpunten. Probeer op een objectieve manier je mening daarover te geven. Het helpt ongetwijfeld voor een goede voorbereiding om een cv op te maken en naar een sollicitatie te gaan.
3. Aandacht voor kindergeld en mutualiteit
Let ook even op de belangrijke administratie voor je schoolverlater. Kindergeld loopt in principe tijdens de beroepsinschakeltijd die maximaal één jaar kan duren, daarna valt het weg. Voor de mutualiteit blijven jongeren ook op het boekje van de ouders staan zo lang ze nog in de beroepsinschakeltijd zijn.
4. Steun de schoolverlater bij zijn keuze- en sollicitatieproces
Jongeren kennen vaak nog onvoldoende de weg op de arbeidsmarkt. Die zoektocht neemt tijd in beslag en gaat gepaard met tegenslagen en teleurstelling. Niet alleen professionele ondersteuning helpt, maar ook ondersteuning van de ouders en huisgenoten is op die momenten meer dan welkom.