SDG: Duurzame steden en gemeenschappen
Denk globaal, handel lokaal. Duurzame ontwikkeling moet op mondiaal niveau gebeuren, maar ook lokaal zijn heel wat concrete acties mogelijk. "Steden en gemeenten worden als eersten geconfronteerd met ecologische, economische of sociale uitdagingen. Lokale overheden zetten zich in voor duurzame en intelligente ontwikkeling", benadrukt de Vereniging van steden en gemeenten. Die acties hebben betrekking op urbanisatie, mobiliteit, energietransities of sociale cohesie. De VVSG heeft een pilootproject gelanceerd met twintig gemeenten, om te zien hoe de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN kunnen geïntegreerd worden in de gemeentepolitiek.
Actief burgerschap
Lokale verkozenen stellen ook vast dat vanuit het dagelijkse leven verschillende projecten, bewegingen en verenigingen ontstaan die getuigen van actief burgerschap. De Vereniging van steden en gemeenten benadrukt dat door deze energie te katalyseren lokale overheden 'de burger centraal kunnen stellen bij duurzame ontwikkeling'. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober lanceerde de vereniging het manifest Duurzame steden en gemeenten 2024'. En in heel wat steden lopen al verschillende projecten.
Brussel: Urbike
Stadsbewoners zijn steeds kritischer over vervuilde lucht, lawaai en verloren reistijd. Mobiliteit is dus een van dé uitdagingen in de stad van morgen. Een van de oorzaken van verkeersopstoppingen zijn leveringen aan winkels. In Brussel wil de coöperatieve Urbike vervoer per bakfiets aanmoedigen in plaats van met een bestelwagen. De dienst wordt eerst getest voor de levering van pakjes, farmaceutische producten aan apotheken, droge en verse voeding voor winkels, en maaltijdschotels. Tegen 2020 moeten op die manier 115.000 leveringen gebeuren. Goed voor 17 nieuwe jobs en een besparing van 550 ton CO2.
Gent: Minder CO2-uitstoot
Verschillende steden hebben zich geëngageerd om hun CO2-uitstoot op middellange of lange termijn te reduceren. Zo heeft Gent een klimaatplan ingevoerd waarmee de stad tegen 2019 20% minder CO2 wil uitstoten in vergelijking met 2007. Goed voor een besparing van 1.274 ton. Om dat doel te bereiken zet de stad in op huisvesting, met onder meer financiële steun voor energiezuinig renoveren. Want het energieverbruik van woningen is goed voor bijna een derde van het totale energieverbruik.
Belga / N. Maeterlinck
Oostende: acties op lokaal niveau
Oostende maakt deel uit van de pilootgroep van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten om duurzame ontwikkeling te verankeren in het gemeentelijk beleid. "Er lopen verschillende projecten", zegt Mieck Vos, algemeen directrice van de vereniging. "In Oostende sensibiliseren we de inwoners met ons Ecoplan. Daarop staan ecologische en duurzame adressen. En groene tips voor shoppen of uitgaan. Positief is dat het handelaars stimuleert om mee te werken. We realiseren ook een voedselstrategie. Klanten die op restaurant hun portie te groot vinden, kunnen de restjes meenemen in een doosje. Dat voorkomt voedselverspilling."