Senaat wijst Rousseff de deur
Vicepresident Michel Temer - die al sinds mei president ad interim is - zal Roussef nu definitief vervangen tot het einde van haar mandaat, eind 2018. Ondanks de afzetting zal Rousseff zich wel nog kandidaat kunnen stellen voor andere politieke ambten, zo beslisten de senatoren nog. Normaal gezien wordt dat recht voor een periode van acht jaar ontzegd aan een afgezette president. Maar voorzitter Ricardo Lewandowski besliste op het allerlaatste moment om de stemmingen over beide sancties apart te houden.
Rousseff is sinds 2010 presidente van het vijfde grootste land ter wereld. In 2014 werd ze herkozen. Ze zou in de aanloop naar die verkiezingen gesjoemeld hebben met de begrotingscijfers. Al sinds mei dit jaar is de politica van de Arbeiderspartij (PT) geschorst.
Machtsgreep
Volgens waarnemers is de procedure een machtsgreep van de rechtse oppositie. Eerst en vooral hebben opeenvolgende regeringen de begroting altijd opgesmukt in het land, maar nooit kwam het tot een impeachment'. Bovendien zijn heel wat leden van de oppositie, net als medestanders van Rousseff, veel corrupter dan de presidente zelf. Zij is een van de weinige Braziliaanse toppolitici die voorlopig niet verbrand is door het Petrobrasschandaal, het grootste corruptieschandaal ooit in het land. Temer speelt daarentegen wel een prominente rol in dat dossier, waarbij het staatsoliebedrijf steekpenningen betaalde aan politici en andere betrokkenen.
Zowel Temer als Rousseff zijn overigens bijzonder onpopulair bij de bevolking, die kreunt onder de economische crisis.
Foto AFP / E. Sa