Sigarettenpeuken schaden oceanen meer dan plastic rietjes
Supermarkten, cafés, restaurants, enzovoort. Heel wat bedrijven, organisaties en mensen proberen de laatste tijd om het gebruik van plastic rietjes en zakjes zoveel mogelijk te vermijden. Als we ze weggooien, komt er namelijk een deel in de oceaan terecht, waar het oplost tot microplastics en de vissen en uiteindelijk ons vergiftigd. Maar eigenlijk zouden we die energie het best focussen op sigarettenpeuken. Dat is de grootste afvalbron van onze oceanen.
Tien jaar ronddobberen
Eerst en vooral vind je de peuken letterlijk overal, want de verwerking en recyclage ervan is op heel wat plaatsen niet geregeld. Daardoor komt er een onbekend aantal sigarettenresten terecht in het water. Bovendien zijn de filters die in de peuken zitten heel vervuilend. Ze bestaan uit celluloseacetaat, een soort plastic dat meer tien jaar nodig heeft om volledig af te breken, meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC. Van de 5,6 biljoen sigaretten met zo'n filter die elk jaar geproduceerd worden, zouden rokers twee derde zomaar ergens dumpen.
Ondertussen zijn er initiatieven zoals het Cigarette Butt Pollution Project dat probeert om de filters te bannen uit sigaretten. Maar hoewel het niet bewezen is dat de filters een voordeel voor je gezondheid opleveren, is de strijd daarrond met de tabaksbedrijven nog lang niet gewonnen. Positief is wel dat de tabaksector zelf ook zoekt naar manieren om de vervuiling tegen te gaan. Zo werd het idee van een mobiel asbakje geopperd, net zoals bioafbreekbare filters, maar die vernieuwingen zijn nog niet van de grond geraakt.