Singapore is ook dit jaar de duurste stad ter wereld
Azië wordt duurder en West-Europa blijft duur, dat blijkt uit het onderzoek van The Economist Intelligence Unit, een zusterbedrijf van The Economist'. In de top-10 met duurste steden staan maar liefst vijf West-Europese steden, drie Aziatische en twee Australische. De andere steden in de top-10 zijn naast Singapore(foto), Parijs en Oslo ook Zürich, Sydney, Melbourne, Genève, Kopenhagen, Hongkong en Seoel.
Singapore spant vooral de kroon wat betreft dure kledij (50% duurder dan in New York) en dure transportkosten (drie keer zo duur dan in New York). Voedingsmiddelen zijn dan weer relatief goedkoop in vergelijking met de Aziatische buurlanden. De goedkoopste steden -op een totaal van 133 onderzochte steden- zijn Karachi (Pakistan), Bangalore (India) en Caracas (Venezuela). Met ook Mumbai, Chennai en New Delhi staan er nog drie Indiase steden in de top 10 van goedkoopste steden.
Het onderzoek is gericht op de kostprijs voor expats en buitenlandse bezoekers eerder dan de levensduurte voor lokale inwoners. Er wordt immers geen rekening gehouden met het gemiddeld loon dat een lokale inwoner verdient in verhouding tot de gemiddelde prijzen. De lijst wordt dan ook vooral gebruikt door bedrijven die werknemers naar het buitenland sturen en willen weten welk budget ze nodig hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.
De lijst is gebaseerd op prijsvergelijkingen van maar liefst 160 producten wereldwijd. In totaal werden zo 50.000 prijzen van onder andere transport, voedingsmiddelen en kledij vergeleken. Alle steden in de lijst worden vergeleken met New York. De prijzen worden daarom omgezet in dollar. De wisselkoers van de nationale munt speelt bij zulke vergelijkingen dan ook een grote rol.
De Zwitserse steden Zürich en Genève zullen na de loskoppeling van de Zwitserse frank en de euro, een recente maatregel die nog niet is opgenomen in de studie, meteen doorschieten naar plaatsen één en twee in de lijst. Moskou en Sint-Petersburg zijn dan weer helemaal weggezakt sinds de crash van de roebel. Aangezien enkel de tien duurste en goedkoopste steden bekendgemaakt werden, zijn er geen cijfers over Belgische steden.
(jm)