Slikken we binnenkort levende pissebedden tegen hooikoorts?
Wanneer de pollen door de lucht vliegen, gaan hooikoortspatiënten massaal aan de pillen. Die verhelpen de vervelende symptomen, zoals een piepende ademhaling, niesbuien en tranende ogen, niet altijd. Daarom gaan hooikoortslijders op zoek naar inventievere oplossingen.
Verschillende mensen zweren nu bij de pissebedremedie. Je slikt het (levende!) diertje simpelweg door met een glas water en de volgende dag zouden je neus en ogen jeukvrij zijn. Klopt dit wel?
Kriebelende immunotherapie
Pissebedden voeden zich met organisch materiaal, zoals resten van bladeren en hout. Daar nemen ze heel veel eiwitten uit op, ook de eiwitten die hooikoorts veroorzaken. Een pissebed doorslikken zou dus werken als een soort van immunotherapie. Je lichaam moet na een tijdje gewapend zijn tegen de schadelijke eiwitten.
Drie tot vijf jaar
Helaas, neus-keel-oorartsen staan niet achter de pissebedremedie. Immunotherapie werkt niet via voeding, vertellen ze aan RTV Drenthe. De eiwitten zouden rechtsreeks in de bloedbaan terecht moeten komen, anders breekt ons lichaam ze af. Om enig genezend effect te ondervinden, moet je al heel lang kauwen op dit kriebelende beestje, zodat de eiwitten via het slijmvlies meteen in het bloed terechtkomen. Immunotherapie heeft ook geen onmiddellijk effect. Pas na drie tot vijf jaar haal je er op deze manier je voordeel uit.
Wanhopige hooikoortspatiënten kunnen dus stoppen met hun jacht op pissebedden!