Smartphones beschadigen je brein

Een ganse dag naar een smartphonescherm van enkele vierkante centimeter staren, kan niet gezond zijn. Toch maken we ons er allemaal schuldig aan: scrollen tussen nietszeggende Instagramfoto's over gezonde salades en ingewikkelde yogaposes, een nieuwe app downloaden of je meest recente levenservaring delen op Facebook. Een derde van ons zou zelfs meer dan 25 keer per dag naar zijn gsm grijpen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat onze hersenen daardoor wel degelijk schade ondervinden.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Volgens de Amerikaan Nicholas Carr, auteur van het boek ‘How The Internet is Changing Our Brains', beschadigt een smartphone onze hersenen door ons denkpatroon voortdurend te doorbreken. «Als je denkpatroon constant verstoord wordt, is het veel moeilijker om je ergens lang op te concentreren of om ergens diep over na te denken», vertelt hij aan de Britse Metro.

«Op die manier oefent technologie een effect uit op ons geheugen. Eigenlijk wordt je een constante, nieuwe informatiestroom voorgeschoteld die zich dan voor even nestelt in je kortetermijngeheugen. Maar omdat je die informatie tijdelijk nodig hebt, bereikt het minder snel je lange-termijngeheugen.»

Het engste vindt de auteur het gemak waarmee we onze telefoon pakken. «Wij zijn wezens van gewoontes. Het feit dat je het niet kan weerstaan om naar je smartphone te kijken, heeft daarmee te maken. Er moet iets veranderen», besluit Carr.