"Smartphones moeten duurzamer worden"

De massaproductie van smartphones heeft de afgelopen tien jaar grote gevolgen gehad voor het milieu. Dat concludeert Greenpeace in een nieuw rapport.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De afgelopen tien jaar werden er wereldwijd 7,1 miljard smartphones geproduceerd, maar het merendeel van de toestellen wordt na twee jaar alweer afgedankt. "Als alle smartphones die de voorbije tien jaar geproduceerd zijn nog zouden werken, zou elke mens op aarde er eentje bezitten", zegt Elizabeth Jardim van Greenpeace USA, die het rapport geschreven heeft. "De consumenten worden ertoe aangezet om hun model zo vaak te upgraden dat het gemiddelde toestel net ongeveer twee jaar wordt gebruikt. Dat heeft verwoestende gevolgen voor de aarde."

Afvalberg

Het probleem is dat het erg veel energie en materiaal kost om de telefoons te maken. Sinds 2007 werd ongeveer 968 terawattuur gebruikt om smartphones te produceren. Ter vergelijking: dat is genoeg om België elf jaar van stroom te voorzien.

Bovendien creëren de afgedankte apparaten ook een enorme afvalberg. De milieuorganisatie dringt dan ook aan op een circulair productiemodel, waarbij afgedankte toestellen gedeeltelijk gerecycleerd worden. Zo wordt de elektronische afvalberg kleiner. Daarnaast moeten de nieuwe smartphones volgens de organisatie ook dringend duurzamer worden.