Smartphones zijn de nieuwe portefeuilles

Betalen met een smartphone wordt steeds meer dagelijkse kost. Volgens een nieuwe studie van Visa behoort België tot de top tien van landen met de meeste mobiele betalers.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De gsm verovert steeds meer zijn plaats als betaalmiddel. Ruim 75% van onze landgenoten maakt gebruik van een smartphone, tablet of wearable om betalingen uit te voeren. Dat blijkt uit een internationale enquête van Visa bij 36.000 mensen in 19 Europese landen.

De meerderheid gebruikt het mobiele apparaat om geld over te schrijven naar vrienden en afhaalmaaltijden mee af te rekenen. Maar ook voor duurdere aankopen, zoals vakanties of elektronica, en dagdagelijkse transacties, zoals huishoudelijke rekeningen en de aankoop van een bus- of treinticket, doen ze een beroep op hun telefoon.

Betaalapps spelen maar al te graag in op deze trend. Een overzicht van nieuwe platformen die volgens De Tijd klaar zijn om ons land te veroveren.

Seqr

Het Zweedse Seqr lanceert deze maand contactloos betalen door middel van NFC-technologie (Near Field Communication). Het enige wat je als klant moet doen, is je smartphone tegen een betaalterminal houden. Enkel bij bedragen hoger dan 25 euro moet je een pincode intikken.

Onder meer ketens als Aldi, Carrefour, Decathlon, H&M, IKEA, Inno en Starbucks sprongen al op de kar. Het bedrijf maakt zich sterk dat tegen 2020 alle betaalterminals geschikt zijn om contactloos te betalen. Vooralsnog blijft de technologie alleen beschikbaar voor Androids met een ingebouwde NFC-chip.

Bancontact

Ook Bancontact werpt zich in de strijd om je smartphone. In tegenstelling tot Seqr, werkt deze app nog met een QR-code. Wie de boodschappen wil afrekenen, moet dus eerst de vierkante streepjescode scannen, een bankrekening kiezen en pincode ingeven. Echt sneller dan enkele briefjes en muntjes zoeken of je bankkaart bovenhalen is het dus niet. Bovendien kan je de Belgische toepassing amper gebruiken in winkels in het buitenland.

Payconiq

Deze zomer sloten ING en KBC de handen in elkaar en kwamen ze op de proppen met het platform Payconiq. Ook bij deze app is het mogelijk om contactloos te betalen en - als kers op de taart - zijn er geen betaalterminals nodig. De consument moet het bedrag dat hij moet betalen selecteren en de correcte pincode geven. Via gps kan de ondernemer van de zaak de transactie bekijken en goedkeuren.