Snoozen, zo doe je het goed
Blijf gerust nog in bed liggen, maar hou je ogen open
In plaats van terug in slaap te vallen nadat je op de snoozeknop geduwd heb, blijf je nu rustig wakker liggen. Zo wordt je op je eigen tempo wakker en kan je toch nog wat tijd in bed doorbrengen. Volgens Kate Specher, slaaponderzoekster aan de University of Colorado Boulder moet je dat wel alleen maar doen als je er tijd voor hebt. Als je last hebt van slapeloosheid is dit geen goede oplossing, want dan mag je je bed alleen maar beschouwen als de plek waar je slaapt.
Gebruik je wekker alleen als backup
Probeer eens wakker te worden met behulp van je biologische klok: je gaat slapen wanneer het donker wordt en staat op wanneer het licht wordt. Tip: slaap dan wel met je gordijnen open. Zo wordt je vanzelf wakker en hoef je je wekker alleen nog maar als backup te gebruiken. Je zal zien dat je dan die snoozebutton niet meer nodig hebt.
Koop een betere wekker
Heb jij een wekker die je abrupt uit je slaap haalt? Dan is het tijd om een beter alternatief te overwegen. Dit soort wekkers zorgen er namelijk voor dat de snoozeknop alleen maar aantrekkelijker wordt. Denk bijvoorbeeld aan wake-up lampjes. Ze nemen geleidelijk in helderheid toe, waardoor je ook niet met een bonkend hart wakker wordt. Voor alle zekerheid zit er ook nog steeds een alarmgeluid mét snoozebutton op, maar normaal gezien zal dat na verloop van tijd overbodig zijn.
Apps
Er bestaan ook ontelbare apps die je kunnen helpen met opstaan. Zo dwingen ze je om uit je bed te komen.
Nog een laatste wijsheid van Specher: Als je elke ochtend ligt te snoozen omdat je te moe bent om uit bed te komen, is dat waarschijnlijk gewoon een teken dat je niet genoeg hebt geslapen.