Sociale partners leggen maximale loonopslag vast op 1,1%

De sociale partners zijn overeengekomen dat de lonen in de privésector de komende twee jaar met 1,1% kunnen stijgen, bovenop de index. De eerste reacties van de regering en het middenveld zijn voorzichtig positief.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Wat staat er in het akkoord?

Het belangrijkste punt van het nieuwe loonakkoord bepaalt dat het loon van de werknemers uit de privésector de komende twee jaar maximaal met 1,1% de hoogte in zal gaan. Vakbonden zijn tevreden, omdat het cijfer dicht bij de grens van 1,2% ligt en de werkgevers zijn verheugd dat de loonhandicap met andere landen verder daalt. Daarnaast gaan de laagste uitkeringen omhoog en wordt de regeling rond brugpensioen versoepeld.

Krijgt iedereen 1,1% meer?

Hoewel het cijfer in het akkoord staat, zal niet iedereen zijn loon overeenkomstig zien stijgen. "Het betekent enkel dat de gemiddelde loonkost bovenop de index en de verhogingen van de loonschaal met 1,1% mag stijgen per bedrijf", nuanceert Jan Vanthournout, legal manager bij HR-specialist SD Worx. "Het is best mogelijk dat werknemer X 2% meer krijgt, en werknemer Y 0,5%." De concrete invulling zal afhangen van sector per sector en van bedrijf tot bedrijf.

Zal de regering akkoord gaan?

Een overeenkomst binnen de ‘Groep van Tien' moet altijd eerst langs de federale regering passeren. Daar klonken de eerste reacties voorzichtig positief. "Ik denk wel dat het belangrijk is dat als de sociale partners een akkoord bereiken, we daar maximaal respect voor hebben", zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voor de grondige analyse van de tekst. Ook technologiefederatie Agoria ziet positieve aspecten, maar vreest dat het behoud van de automatische indexering banen zal kosten.