Socialisten, groenen, Open Vld en DéFI hebben een Brussels regeerakkoord
Het is uiteindelijk een moeilijke bevalling geworden, nadat Open Vld maandag voor de tweede maal tijdens de formatie de deelname van de MR op tafel legde. Na een schorsing van de plenaire vergadering maandag, liep de vergadering van dinsdag vijf uur vertraging op omdat Open Vld nog intern overleg tussen partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en de onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz nodig had. Maar even voor 18 uur kon de ultieme vergadering starten.
Geheime plek
Omstreeks 20.30 uur verlieten de onderhandelaars het Brussels Parlement om een stukje te eten en op een geheime plek verder te werken in een beperkte delegatie. Ze namen alvast hun tijd, want het duurde tot woensdag 3.30 uur tot er witte rook kwam uit de schoorsteen van het kabinet van uittredende minister-president en formateur Rudi Vervoort. Voor de deur werden immers de wagens van enkele van de onderhandelaars opgemerkt.
Formatieberaad
Reeds op 31 mei, vijf dagen na de verkiezingen, raakten Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a het eens om aan Nederlandstalige kant de onderhandelingen te starten voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Aan Franstalige kant sleepte de partnerkeuze iets langer aan. Op 24 juni zou dan de eigenlijke formatie met zes partijen - PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant - moeten starten. Maar die dag kwam Open Vld niet opdagen aan de onderhandelingstafel omdat ze de MR mee in het proces wilde betrekken. Dat stuitte op een kort 'neen' van de Franstaligen, waarna het formatieberaad een week later, op 1 juli, dan toch van start ging. Intussen bereidden technische werkgroepen de onderhandelingen voor, inclusief medewerkers van Open Vld.
Vandaag wordt het regeerakkoord op een persconferentie voorgesteld. In de (voor)avond is het dan aan de zes partijen om hun fiat te geven op hun toetredingscongressen, waarna de namen zullen geprikt worden op de verschillende ministerposten.
Eedaflegging
Donderdag volgt dan de eedaflegging en legt de minister-president, wellicht opnieuw Rudi Vervoort, de regeringsverklaring af in het Brussels Parlement, dat na een debat vrijdag op zaterdag het vertrouwen moet geven. Daarmee zouden de zes coalitiepartners alvast hun eerste belofte nakomen: een Brusselse regering voor de nationale feestdag op 21 juli.
Na de regering van de Duitstalige Gemeenschap is de Brussels regering de tweede bewindsploeg die na de verkiezingen van 26 mei gevormd is.