Spaanse siësta met uitsterven bedreigd

De Spaanse siësta is met uitsterven bedreigd. Vooral ouderen slapen nog ‘s middags, terwijl jongeren veel minder vaak een siësta houden.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Maar liefst 57,9% van de Spanjaarden houdt nooit een siësta, terwijl 17,6% dat wel regelmatig doet. De rest van de ondervraagden kiest soms voor een middagdutje. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Simple Lógica.

Ouderen

Uit de resultaten blijkt verder dat oudere mensen nog vaker slapen ‘s middags. Bij jongeren tussen 25 en 34 jaar houdt 33,2% regelmatig of soms een siësta, bij 65+-ers is dat 48%. Mannen hebben hun middagrust bovendien meer nodig dan vrouwen. Bij mannen gaat het om 47%, tegenover 35,7% bij vrouwen.

Lange werkdagen

De siësta staat langs verschillende kanten onder druk. Niet alleen keert de jongere generatie zich af van het fenomeen, bovendien proberen ook de overheid en verschillende bedrijven iets te doen aan de lange werkdagen. Door de twee uur durende middagpauze hebben Spanjaarden immers langere werkdagen, terwijl ze niet productiever zijn. Dat heeft een negatief effect op hun gezinsleven.

‘Red de siësta'

Toch kan de siësta nog zijn nut hebben. De Spanjaarden hebben immers een erg korte nachtrust. Een slaapje rond de middag kan daarom zinvol zijn, legde slaapspecialist Juan José Ortega uit aan de BBC. Daarom plaatste reserveringssite Hotels.com begin dit jaar bij wijze van proefproject enkele ‘slaappods' in het treinstation Atocha in Madrid. Het initiatief had als slogan ‘red onze siësta'. Werknemers konden in de comfortabele zetels een middagdutje doen. Het project was erg populair.

"De siësta is niet incompatibel met een modern werkritme, zelfs niet op de werkvloer", voegt Ortega daaraan toe. "Als werknemers mogen pauzeren voor een koffie of een sigaret, waarom dan niet voor een dutje?"