Spanning stijgt in Catalonië

In Catalonië lopen de spanningen naar aanleiding van het nakende onafhankelijkheidsreferendum steeds hoger op. Twaalf topambtenaren zijn opgepakt, wat tot hevige protesten leidde in de straten van Barcelona.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Op 1 oktober heeft de Catalaanse overheid een referendum gepland over een eventuele afscheuring van Spanje. De nationale regering wil daar niet van weten en probeert al weken om de volksraadpleging te voorkomen.

Eerder werden al honderden separatistische burgemeesters door het Openbaar Ministerie gedagvaard, maar gisteren ging Madrid nog een stapje verder.

De Guardia Civil, de militaire politie, verrichtte huiszoekingen bij verschillende departementen van de Catalaanse regering. Voor het eerst werden ook separatisten gearresteerd. Het gaat om twaalf topambtenaren, waaronder de nummer twee van het ministerie van Economie en Financiën, Josep Maria Jové.

"De facto noodtoestand"

De Catalaanse president Carles Puigdemont riep daarop zijn regering in crisisvergadering bijeen. Hij haalde ook zwaar uit naar de Spaanse premier Mariano Rajoy, die volgens Puigdemont «totalitair» is en de «fundamentele rechten» schendt.

«De Spaanse regering heeft de facto de autonomie van Catalonië opgeschort en de noodtoestand toegepast», verklaarde hij. Ook de Catalaanse bevoking, die erg verdeeld is over de onafhankelijkheidskwestie, liet van zich horen.

Straatprotest

Duizenden mensen kwamen op straat in Barcelona, waar ze voor de gebouwen van de Catalaanse deelregering samentroepten. Ze riepen daarbij onder meer «weg met de Spaanse politie» en «de bezettingstroepen buiten».

Uit peilingen blijkt dat zowat de helft van de Catalanen gewonnen is voor onafhankelijkheid.