Sporting Hasselt geeft enkele supporters stadionverbod voor racistische spreekkoren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het bestuur van voetbalclub Sporting Hasselt heeft enkele supporters van de Q-side wegens racistische spreekkoren een effectief stadionverbod van drie maanden en nog eens drie maanden voorwaardelijk opgelegd. Vorige zaterdag tijdens de 'Mars op Hades' scandeerden enkele supporters "Islamieten, parasieten". Het was niet het eerste incident met racistische inslag waarbij supporters van Sporting Hasselt betrokken waren. Sporting Hasselt staat op kop van de rangschikking in de tweede amateurklasse B. Het speelde vrijdagavond 1-1 gelijk tegen Patro Eisden, derde in de stand. Het clubbestuur had al laten weten dat er sancties op til waren. Het parket van Limburg was ook al een opsporingsonderzoek gestart na het voorval in Kiewit (Hasselt). "Na analyse van de gebeurtenissen via beeldmateriaal zijn we als bestuur tot de vaststelling gekomen dat er zich voldoende onaanvaardbare feiten hebben voorgedaan. Daardoor zien we ons genoodzaakt drastische maatregelen te nemen", zegt het Hasseltse clubbestuur.

"Het vak op de staantribune waar de Q-side tijdens onze thuiswedstrijden plaatsneemt, wordt met onmiddellijke ingang en tot nader order gesloten. Een aantal leden krijgt met onmiddellijke ingang een stadionverbod opgelegd van drie maanden effectief en drie maanden voorwaardelijk. Elk lid van de Q-side moest voor vrijdagmiddag het individuele charter ondertekenen waarin enkele duidelijke afspraken vermeld staan tussen de club en de Q-side. Iedereen die zich niet voor 12 uur aanmeldde, werd permanent de toegang ontzegd. Elk lid van de Q-side verbindt zich ertoe minstens 25 uren mee te werken tijdens een van de sociale projecten die de club ondersteunt. De leden zullen de boetes betalen, die de club kreeg na het vorige incident tijdens onze thuiswedstrijd tegen Turnhout", zegt het clubbestuur.

Het bestuur gaat ook met de schepen van Sport, de sportdienst en de verschillende supportersorganisaties een overleg vastleggen om tot uniforme afspraken te komen. Supporters, die zich niet in de visie van de club kunnen vinden, worden verzocht zich aan te melden. Zij zijn niet meer welkom en desgevallend zal de club de restwaarde van hun abonnement terugbetalen. Supportersorganisatie Q-side maakte vrijdag zelf ook bekend dat zij de boete van 3.500 euro zal betalen waartoe de club veroordeeld werd. In vijftien maanden tijd waren er drie incidenten met leden van de Q-side.

"Wij zijn absoluut geen extreemrechtse organisatie zoals door sommigen geopperd wordt. Deze spreekkoren kwamen in een opwelling en duurden maar enkele seconden. We nemen hier de volste verantwoordelijkheid voor. We beseffen dat we door het gedrag van enkele leden onze club in diskrediet hebben gebracht. Door het ondertekenen van het charter stellen we ons openlijk verantwoordelijk voor onze daden. We hopen dat de sereniteit rond de club nu terugkeert", zegt de Q-side.

bron: Belga