Sportzaal: de 10 gulden regels
Heb je geen handdoek meegenomen, dan kan je de papieren doekjes gebruiken die de sportzaal ter beschikking stelt. Het is niet alleen erg onaangenaam om op iemand anders zweetvlekken te moeten zitten, maar het is vooral zeer onhygiënisch.
Het is erg storend, zowel voor de andere deelnemers als voor de leraar. Zich in het zweet moeten lopen om dan toch te laat aan te komen is geen ideale start voor een trainingssessie. Probeer er vijf minuten voor aanvang te zijn. Zo kun je niet alleen je ideale plek uitkiezen, maar ook ontspannen en geconcentreerd aan de les beginnen.
Het is erg irritant wanneer je niet kunt vinden wat je zoekt. Bovendien is het gevaarlijk om voorwerpen op de grond te laten slingeren. Leg de gewichten en halters terug waar je ze vandaan hebt gehaald.
Dat jij een met gewichten beladen halter kan optillen, betekent nog niet dat de volgende gebruiker dat ook kan. Denk dus ook in dit geval aan de anderen en laat de barbell leeg achter, zodat de volgende persoon er de gewichten op kan aanbrengen die hij of zij wenst.
Natuurlijk is het normaal dat je de tijd neemt om je sets uit te voeren, maar het is onbehoorlijk om het toestel bezet te houden om een sms te versturen, Facebook te raadplegen of selfies te nemen. Als je ziet dat iemand je toestel wil gebruiken, geef het dan vrij. En hou ook rekening met de maximumtijd op de cardiotoestellen.
Het is belangrijk dat je je in de kleedkamer even netjes gedraagt als in de sportzaal. Laat ook daar dus geen spullen rondslingeren. Vergeet niet dat andere bezoekers ongetwijfeld ook de douches, de spiegels en de haardrogers willen gebruiken. Wees daar tijdens de spitsuren extra alert op.
Zeker, telefoongesprekken van anderen kunnen best ergerlijk zijn wanneer je op een krachtinspanning probeert te focussen. Maar je gsm in je bergkast achterlaten heeft nog een ander voordeel: zo kun je je een uur lang echt loskoppelen en volop van je sessie genieten. Neem je je telefoon toch mee, probeer hem dan niet om de haverklap te raadplegen; en als je een gesprek wil voeren, doe dat dan buiten de zaal.
Als je iemand ziet met oor- of koptelefoon, dan wil die wellicht niet gestoord worden. En wanneer jij muziek wil beluisteren, zet het volume dan niet te hard. Anderen kunnen jouw geliefkoosde speellijst misschien minder waarderen.
We hebben allemaal die eerste dag meegemaakt, toen we perplex stonden voor die cardiotoestellen en de instructies van de leraar amper konden volgen. Als iemand er een beetje verloren bijloopt of de werking van je lievelingstoestel probeert te doorgronden als je zelf mee aan de slag wilt, wees dan attent en behulpzaam. Dat maakt de sfeer voor iedereen in de sportzaal een stuk aangenamer.
Probeer je oefeningen in stilte uit te voeren. Laat je gewichten niet hard op de vloer vallen en probeer zo mogelijk niet te hard te zuchten en de steunen.