Sri Lankaanse krokodil overleeft op rijst

Krokodillen zijn doorgaans gevaarlijke beesten, maar de Sri Lankaanse krokodil Babiya is de uitzondering op de regel. Het dier leeft al zeventig jaar in de buurt van Sri Anandapadmanabha Swamy tempel en is een overtuigd vegetariër.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Althans, als we de plaatselijke priesters mogen geloven. Zij voeren het dier twee keer per dag een kilo rijst. “Babiya is ongevaarlijk, ze is de krokodil van god”, klinkt het bij de priesters. Zij zijn ervan overtuigd dat de krokodil een boodschapper is van de heer Padmanabhan, die verdween in de grot waarin de krokodil woont. Ze wordt dan ook gezien als de beschermer van de grot, waarin ze het merendeel van haar dagen slijt.

Vlees noch vis

Zo'n twee keer per dag verlaat de krokodil haar veilige haven om bij de priesters rijst te schooien. De priesters vertrouwen het dier dan ook blindelings en zien er geen graten in om te zwemmen in de buurt van hun ‘huisdier'. “Ik voer haar om acht uur 's morgens en dan later in de middag opnieuw”, legt Chandra Prakash uit. Al tien jaar lang voert hij het dier met zijn blote handen. “Ze krijgt geen vlees en ze valt de vissen in het meer zelfs niet aan”, beweert hij.

Overlever

De priesters zijn ervan overtuigd dat de krokodil puur overleeft op haar rijstdieet, maar sommige krokodillenexperts trekken dat in twijfel. “Krokodillen zijn zeer intelligente dieren en echte overlevers”, verklaart Anirban Chaudhuri. “Babiya is een Muggar-krokodil, die normaal wilde vis en zoogdieren eet. Het lijkt me dus aannemelijk dat ze de vissen in het meer eet en de rijst ziet als een aanvulling op haar normale dieet. Maar omdat ze die vissen vooral laat in de nacht en vroeg in de ochtend vangt, zien de priesters haar nooit jagen.”

Ook het feit dat de krokodil op zeventig jaar tijd nog geen vlieg kwaad gedaan heeft, is blijkbaar niet zo uitzonderlijk. “Krokodillen kunnen veel leren. Het is gemakkelijker om een krokodil te temmen dan een hond”, besluit hij.