STAYCATION. Op culinaire reis door België
Gehaktballetjes uit Luik
In Luik eet je natuurlijk een suikerwafel, maar vooraleer je aan het dessert begint, loont het de moeite om de befaamde Luikse balletjes te proeven. Deze gehaktballen worden geserveerd met een rijke vleessaus met ajuin, kruiden en Luikse siroop van appel en peer. En uiteraard mogen ook de knapperige frieten of smeuïge aardappelpuree en versgemaakte appelmoes niet ontbreken.
Adres
In deze typisch Belgische brasserie lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Met de rijen donkerbruine tafels en stoelen lijkt het interieur eerder op dat van een voetbalkantine dan van een restaurant. Toch mag je Café Lequet, beter bekend als Chez Stockis, niet overslaan. De simpele, maar overheerlijke gehaktballen vind je nergens anders beter.
Café Lequet
Quai Sur Meuse 17,
4000 Luik
Mattentaarten uit Geraardsbergen
Wielerfanaten kennen Geraardsbergen om de Muur, zoetekauwen brengen een bezoek voor de heerlijke mattentaarten. Het taartje kent zijn oorsprong in de middeleeuwen. Toen hadden enkel kloosters en kastelen een ijskelder om melk in te bewaren. De doorsnee boer moest het zonder stellen en daarom liet hij de volle rauwe melk schiften in matten' en wei, hetzelfde proces om kaas te maken. De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en uitgelekt in een neteldoek. De wei die wegvloeide ging naar de dieren. De inhoud van de doek werd dan gemalen en gemengd met suiker en eigeel. Daarop werd de mattenbrij uitgespreid op een vierkant deeglapje, dat werd toegevouwen en gebakken in een oven. Vandaag de dag voegen bakkers eventueel ook wat amandelextract toe.
Om de kwaliteit van de befaamde mattentaarten veilig te stellen, richtte de bakkersbond in 1978 de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart' op. Die organiseert elk jaar een Dag van de Geraardsbergse Mattentaart'.
Adres
De officiële mattentaarten worden enkel bereid in de stad Geraardsbergen en de deelgemeenten Goeferdinge, Grimminge, Idegem, Moerbeke, Nederboelare, Nieuwenhove, Onkerzele, Ophasselt, Overboelare, Schendelbeke, Smeerebbe-Vloerzegem, Viane, Waarbeke, Zandbergen en Zarlardinge. Ook in de buurgemeente Lierde met deelgemeenten Deftinge, Hemelveerdegem, Sint-Maria-Liere en Sint-Martens-Lierde kan je je buikje rond eten.
Mattenatelier De Lekkerbek
Geraardsbergsestraat 4,
9570 Lierde
Paling in t Groen uit de Scheldestreek
Aangezien paling een riviervis is, moet je voor authentieke paling in 't groen naar de Schelde trekken. Na een fietstocht langs de oevers, plof je voor dit heerlijke gerecht neer op een terras met uitzicht op het water.
Paling wordt met de graat geserveerd, maar moet zo gaar zijn dat hij makkelijk loskomt. De saus is frisgroen van kleur. Dan weet je dat die van verse kruiden gemaakt is. Er is geen vast recept voor de saus, want elk groen kruid dat je maar kan bedenken, past bij paling. Elke brasserie of familie heeft dan ook andere tradities. Populaire smaakmakers zijn kervel, marjolein, peterselie, spinazie, munt, salie, dragon, zurkel en citroenmelisse. Tenslotte wordt paling in 't groen afgewerkt met sjalot en krijg je ook brood of frietjes op je bord. Handig om in die heerlijke saus te soppen!
Adres
De Groenendijk werd in 1927 geopend door Mieke, de overgrootmoeder van de huidige uitbater. Het café was populair bij veehandelaars, vissers en jagers. Jaren later begon haar dochter Wiske paling in 't groen te serveren, wat meteen in de smaak viel. Vandaag de dag is De Groenendijk al aan de vierde generatie toe, en het geliefde palinggerecht staat nog steeds op het menu. Ook het interieur, met de scheve plankenvloer, is onaangeroerd gebleven.
De Groenendijk
Nattenhaasdonkstraat 20
2880 Wintam (Bornem)
Geuteling uit de Vlaamse Ardennen
Nadat je de heuvels van de Vlaamse Ardennen getrotseerd hebt, verdien je stevige kost. Een geuteling is een pannenkoek die men in Brakel bakt rond de naamdag van de heilige Appolonia in februari. Een warme geuteling zou je een jaar lang beschermen tegen tandpijn!
Geutelingen bak je door een geute' vloeibaar deeg op een hete vloer van een oven te gieten. Het deeg blaast helemaal op en bakt goudbruin. Vervolgens worden ze op roosters gekoeld. Langzaam ontsnapt de stoom en krijgt de geuteling zijn platte vorm en malse, sponzige structuur. Voor je aan tafel gaat, warm je hem weer op en werk je je koek af met boter en kandijsuiker.
Adres
What's in a name? De vader van Pieter De Koekelaere perfectioneerde jaren geleden met enkele dorpsgenoten het recept van de klassieke geuteling. Vandaag zet Pieter de traditie voort.
DE KOEK BVBA
Ommegangstraat 3,
9660 Elst (Brakel)
Janne Vandevelde