Tussen de heuvels van het Hageland en aan de oevers van de Demer ligt de middeleeuwse parel Diest verborgen. Samen met Breda, Dillenburg en Oranje behoort Diest tot de Unie van de Oranjesteden. Naast de rijke geschiedenis moet deze provinciestad ook op culinair- en winkelvlak niet onderdoen voor haar buren Leuven en Hasselt.
door Janne
Leestijd 2 min.
Tekst en foto's: Janne Vandevelde
Het Vlaams-Brabantse Diest mag zich als enige in België Oranjestad' noemen. Dat komt omdat de stad na de middeleeuwen in handen kwam van de graven Nassau, de latere prinsen van Oranje-Nassau. In Diest tref je dan ook het grootste aantal erfgoedsites per vierkante meter van heel Vlaanderen aan. Vooral het begijnhof, dat UNESCO-Werelderfgoed is, doet de ogen opentrekken. Hier woonden 400 single begijnen samen langs de geplaveide straatjes, tot ze een man vonden tenminste. Dan ruilden ze volgens het gezegde maar al te graag "hun doek in voor een broek".
Op je tocht door de stad kom je nog heel wat andere bijzondere monumenten tegen. Op de Grote Markt kan je niet naast de Sint-Sulpitiuskerk kijken, waar de oudste zoon van Willem van Oranje begraven ligt. De kerk is opgetrokken uit ijzerstandsteen, een bruine steen die typisch is voor de streek. Verder slaan het pittoreske geboortehuis van Sint Jan Berchmans, het hof van Nassau, de Ezeldijkmolen, het vlonderpad over de Demer, de Lakenhallen, het Warandepark en de stadswallen met de citadel je met verstomming.
Heuvelend Hageland
Diest bevindt zich midden in het groen. Vanuit de Oranjestad kan je makkelijk het omliggende Hageland met de fiets verkennen. Smeer wel je benen in, want het heuvelende landschap spaart niemand. Onderweg loont het de moeite om te stoppen bij de abdij van Averbode, een ijsje te eten in de lekdreef', te wandelen in de Limburgse bossen en te biechten in de basiliek van Scherpenheuvel. En sla zeker een praatje met de sympathieke Hagelanders, een geslaagde kruising tussen Limburgers en Kempenaren.
Activiteiten en adresjes
Op stap met de Nachtwachter
De nachtwachter leid je op een originele manier rond in de Oranjestad. In de middeleeuwen moest de nachtwachter dagelijks op ronde om de straatlampen aan te steken. Hij heeft dan ook heel wat sprankelende verhalen en pittige anekdotes te vertellen. Zo verklapt hij waarom bruiden een bloemenboeket dragen, waarom maandag wasdag' is en hoe de Diestenaren aan hun bijnaam De Mosterdschijters' komen.
Verzamel je eigen picknick
Wie graag een eigen plekje in het groen opzoekt, kan deze zomer deelnemen aan de picknickwandeling. Ga op pad door de stad met een lege mand en laat die vullen met lokaal lekkers. Smakelijk!
Kanoën op de Demer
Hoe kan je beter de groene omgeving rond Diest verkennen, dan met een kanotocht? Het landschap van de Demervallei glijdt traag voorbij, terwijl je koers zet naar Zichem, de thuisbasis van de Witte van Zichem. Zin in een langere tocht? Dan vaar je tot in Aarschot.
Oranje City Hotel
Foto Oranje City Hotel
Dit pand deed in de 16de eeuw dienst als refugiehuis voor de paters Norbertijnen, wanneer ze in hun abdij buiten de stadsmuren niet veilig waren. Vandaag de dag is het gerenoveerd tot een prachtig middeleeuws hotel mét hedendaags comfort.
In deze brasserie dineer je met zicht op de Grote Markt van Diest. Al in de 18de eeuw hielden de koetsiers van de postkoets er graag halt op weg naar Leuven. De historische familiezaak combineert de Belgische keuken met een uitgebreide cocktail- en mocktailkaart.
Grote Markt 19
Biscuiterie Stuckens
Voor heerlijk homemade gebak, koekjes, limonade of ijsjes moet je bij Biscuiterie Stuckens zijn. Tip: de zachte speculoos met amandelen, de Hagelandse appeltaart en het oufti-ijsje doen je smelten!
Zoutstraat 5
Il Giardino
Deze hippe interieurzaak heeft zich neergevlijd in een oud bankgebouw. In de kelder kan je het design bewonderen te midden van de authentieke kluisjes. Je waant je er in een gangsterfilm. Bovendien houdt Il Giardino een cocktailbar open in de winkel. Zo kan je die ene sofa uitgebreid testen voor je hem koopt.
Koning Albertstraat 53
Müller
Wedden dat je nog nooit zoveel handtassen en portefeuilles bij elkaar hebt gezien? Naast lederwaren verkoopt deze boetiek betaalbare schoenen, juwelen en ecologische en Belgische mode.
Koning Albertstraat 61
Aad & Nief
Deze conceptstore biedt een mix van oude en nieuwe spullen. Je vindt er gedroogde bloemen, hebbedingen voor in huis en juwelen van jonge ontwerpers, maar ook hippe tweedehandskledij voor een prikje.
Koning Albertstraat 69
Sakura Fountain Pen Gallery
In het geklasseerd pand De drie Crone' huist de Sakura Fountain Pen Gallery. Het parket, de houten lambrizering en een geklasseerde kachel van deze speciaalzaak roepen de juiste atmosfeer op. Hier koop je luxueuze Japanse vulpennen, speciale inkt en papierwaren. Ook als je niet in deze wereld thuis bent, loont het de moeite om een kijkje te komen nemen.